Tirsdag kveld norsk tid vitnet 25 år gamle Cassidy Hutchinson i ekstrahøringen om Kongress-stormingen 6. januar 2021. Hun er tidligere assistent til Trumps stabssjef Mark Meadows.

Ifølge Hutchinson var både Trump og noen av hans nærmeste medarbeidere fullstendig klar over at 6. januar kunne komme til å bli en voldelig dag, noe de selv har nektet for.

Trump skal også selv ha krevd å bli kjørt til kongressbygningen i et forsøk på å hindre at Joe Biden formelt ble utropt til valgets vinner 6. januar.

Da sikkerhetsvaktene nektet å gjøre som han sa, skal Trump ifølge Hutchinson ha ropt at det var hans som var «the fucking president» og forsøkt å rive til seg rattet i limousinen.

Trump avviser dette og anklager Hutchinson for å være «en bløffmaker» som farer med løgn, og han hevder også at han «knapt kjenner dette mennesket».

Bookmakernes dom

Høringen gjorde inntrykk på svært mange, blant dem TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen.

– Trump. Er. Ferdig., skrev han på sin Facebook-profil tirsdag kveld, noen få øyeblikk etter at ratt-historien kom frem i høringen.

Les også: Ny vending i Trump-høringen: –⁠ Kan være ekstremt skadelig

Nå har bookmakerne begynt å snu. Før høringen fant sted var Trump suveren favoritt til å vinne presidentvalget i 2024, hos 17 av 20 internasjonale bookmakere, viste tall fra sammenligningssiden Oddschecker.

Et drøyt døgn senere har flere av dem snudd. Nå er det fem færre – 12 av 20 – som holder Trump som eneste favoritt. Tre holder nå Trump og den andre hovedkandidaten til republikanerne, Ron DeSantis, som like store presidentfavoritter, mens 5 av 20 nå peker på DeSantis som den mest sannsynlige presidentkandidaten.

Halvparten av bookmakerne har justert oddsen i favør DeSantis det siste døgnet. Resten har ikke rørt den.

Oddsen for de demokratiske kandidatene er for øvrig minimalt påvirket av høringen.

– Kommer til å tape igjen

Når Nettavisen ber USA-ekspert Bergesen utdype hvor sikker han er på at Trump er «ferdig», sammenligner han ekspertrollen sin med den til en fotballekspert:

– De sitter jo også i studio og sier hvem de tror kommer til å vinne en kamp, basert på sin kunnskap. Det er ikke gitt at kampen ender sånn likevel, sier Bergesen, og minner selvironisk, og på eget initiativ, om at han var en av mange eksperter som tok feil da han trodde Trump ikke kom til å bli valgt i 2016.

Les også: La ut kritikk av TV 2 – fikk TV-reporteren på nakken: –⁠ Ren og skjær trakassering

– Men jeg har alltid sagt at han aldri kom til å bli fjernet som president, uansett hva slags riksrettssaker eller skandaler som har kommet, sier Bergesen, og begrunner dette blant annet med den store støtten Trump har hatt fra sine egne.

– Men han tapte valget sist, og han ligger an til å gjøre det igjen, tror Bergesen.

– Men 12 av 20 bookmakere holder fremdeles Trump som marginal favoritt?

Det er alltid viktig å lytte til bookmakerne. De har jo vist seg å ha vel så høy grad av treffsikkerhet, som politiske eksperter, sier Bergesen.

Les også: Fikk spørsmål om vi er på vei inn i en ny kald krig: Hamret løs

Han understreker at det fremdeles er en stund til valget, og at det er mange faktorer som spiller inn, blant annet hva som skjer med Bidens helse, hvem de ulike partiene ender opp med å stille med, og om det rettes søksmål mot Trump.

– Men bookmakerne pleier å være ganske presise når oppløpet nærmer seg, legger han til.

DeSantis en «bedre» Trump?

Bergesen tror også at Trumps personlighet noen ganger kan komme i veien for ham. Ett eksempel Bergesen drar frem er koronahåndteringen til Trump:

– Da benektet han først pandemien, for så å si at han hadde håndtert det og at det var over. Det hadde jo bare vært mye bedre om han holdt kjeft og bare lot økonomien tale for seg selv. Da hadde han kanskje vunnet valget. På en måte kommer Trumps personlighet paradoksalt nok i veien for ham selv, sier Bergesen.

– Jeg tror DeSantis vil være en bedre versjon av «trumpismen», for han har litt mer selvdisiplin. Han er mer opptatt av sakene enn seg selv. Samtidig har han mange av de samme egenskapene som Trump, men han har bedre utdanning, har bakgrunn fra militæret osv., sier Bergesen.

Les også: Secret Service skal være villig til å vitne i Trump-saken: – Kan være ekstremt skadelig

Bergesen drar også frem en outsider, Nikki Haley, som en mulig vinner av valget i 2024.

– Hun har klart å holde seg inne med Trump, men rett før valget sist så opponerte hun jo mot ham. Hun har klart en slags balansegang der.

Bergesen tror også at man kan få en ny Watergate, i den forstand at Trump blir benådet av Biden, men at medarbeidere av Trump kan bli tiltalt og dømt for lovbrudd som har skjedd på hans vakt.

Uansett om republikanerne går for Trump, DeSantis eller en annen som sin kandidat, er det viktig at de tar vare på Trump-velgerne, sier Bergesen.

– De må ta et oppgjør med «The Big Lie» på en eller annen måte (at Trump mener valgseieren i 2020 ble stjålet fra ham, red. anm.). Den enkleste måten å gjøre det på er at kandidaten sier at «Ja, jeg ser at det ikke er dokumentert noe valgjuks, det forholder jeg meg til. Jeg anerkjenner også at den tidligere presidenten mente at det var valgjuks, men jeg kommer ikke til å rettsforfølge det», sier Bergesen.