RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå har de bestemt seg

(Montasje: Scanpix/birthornot)
Sist oppdatert:
Pete og Alisha holdt nettavstemning om å abortere babyen sin eller ikke.

(SIDE2): 22 prosent har stemt for å beholde barnet, 78 stemmer for abort.

Ekteparet Alisha og Pete Arnold startet i oktober nettsiden birthornot.com, der de ba leserne stemme på om de skulle beholde sitt ufødte barn «Wiggles» eller ikke. Nettstemmene skulle få betydning for hva de to valgte å gjøre

Nå har Alisha og Pete bestemt seg.

Og selv om flertallet av de som har avlagt stemme,har stemt for abort, velger ekteparet å beholde babyen.

- Fo de av dere som har fortsatt å spørre etter at de endelige resultatene var klare - vi skal beholde barnet. Baby «Wiggles» sparker og virker å være sunn og frisk, og forhåpentligvis kommer det et nytt liv til våren. Takk for interessen og vi håper alle får en fantastisk og velsignet høytid, skrev Alisha tirsdag.

Oppspinn
Nettsiden og avstemningen skapte selvsagt voldsomt oppstyr i USA, og kommentarfeltene på siden ble fylt av folk som tryglet paret om å ikke ta abort - og av de som mener at abort er et fritt valg, men at en avstemning er avskyelig.

- Skal babyen leve?

Flere mente også det hele var oppspinn for å skape debatt. Blant dem er CNN, som etter et intervju med paret kjørte saken «Birthornot-nettsiden er falsk». Der kommer det blant annet fram at Pete kjøpte nettadressen birthornot.com før Alisha ble gravid.

Påstandene om at det hele er tull er tilbakevist av ekteparet flere ganger, også etter at CNN kjørte saken.

- Nettsiden og stemmene ble startet som en følge av vår usikkerhet rundt en kommende graviditet. Vi hadde to spontanaborter før denne graviditeten, en som endte med at Alisha måtte føde et barn hvis hjerte hadde sluttet å slå tre uker tidligere, skriver Pete, og fortsetter med at de to la om livsstilen, spiste sunnere og trente mer, for å være bedre rustet til en eventuelt ny graviditet.

- Vi startet nettsiden i håp om å kunne diskutere situasjonen vår med andre, og for å ha en avstemning for hva andre mener vi burde gjøre, basert på informasjonen vi ga, fortsetter Pete, som har vært den av de to som har ønsket å beholde barnet, mens Alisha i større grad har vært advokat for abort.

Mange dobbeltstemmer
Etter loven må Alisha bestemme seg innen 9. desember for om hun skal beholde barnet eller ikke. Ekteparet satte 7. desember som siste mulighet for å avgi nettstemmer, men allerede 28. november avsluttet de avstemningen og sendte stemmene inn for analyse.

Da var altså 78 prosent i favør av abort, mens 22 prosent stemte for å beholde barnet. Til sammen var det avgitt over to millioner stemmer.

Etter at en stemmeekspert hadde gått gjennom alle stemmene, viste det seg ifølge ekteparet at en stor andel av stemmene var falske - og over 80 prosent av disse falske stemmene var i kategorien «For abort».

Etter å ha fjernet disse falske (over 1,7 millioner av stemmene) endret resultatet seg til at 74 prosent har stemt for at paret skal beholde barnet.

Mistet jobben
Paret oppgir flere årsaker til at de vurderer abort. Blant annet skriver Pete at de har utsatt å få barn så lenge, at han er redd for å være veldig gammel når barnet flytter hjemmefra. En annen er at Arnold-paret det siste året har opplevd to spontanaborter, en der Alisha måtte på sykehus for komplikasjoner.

Begge jobbet i IT-bransjen da de startet nettsiden, og Alisha fortalte hun var redd for å ikke takle det å skulle både være yrkesaktiv og en god mor.

- Jeg frykter at det konstante presset om å være den perfekte mor og kone, samtidig som jeg skal ivareta en fulltids jobb, til slutt vil få hjernen til å implodere og føre til et nervøst sammenbrudd, skrev hun.

Men oppstyret etter at nettsiden ble kjent, har foreløpig satt en stopper for Alishas karriereplaner. I november mistet hun jobben i firmaet hun har vært ansatt i, ettersom ledelsen mente den negative oppmerksomheten rundt nettsiden også førte til at bedriften fikk et dårlig rykte.

Så hvorfor?
Pete har også tidligere skrevet på nettsiden at han mener en avstemning er den mest demokratiske måten å avgjøre valg på.

Det samme ståstedet har også kona.

- Når vi stemmer ved politiske valg på grunnlag av et enkelt emne, så ser man ikke nødvendigvis det store bildet. Ved hvert regjeringsvalg stemmer vi på personer som skal ta bestemmelser som påvirker tusener, hvis ikke millioner, ofte på en måte som kan føre til at folk får livene sine fullstendig snudd på hodet, skriver Alisha, som er for fri abort, men som mener den enkelte må ta større ansvar for sine egne valg - enten det er fremtiden for sitt eget barn eller hvem vi vil skal være våre politiske ledere.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Det endelige resultatet - med en haug falske stemmer, ifølge ekteparet - i slutten av november:

Det foreløpige resultatet slik det så ut i midten av november:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere