EUs miljømyndigheter frykter en katastrofe som vil påvirke en rekke land etter giftutslippet i Ungarn mandag. En dam som holder giftig restavfall fra et aluminiumsverk på plass brast, og sju landsbyer ble oversvømmet. Torsdag kom meldingen om at det giftige, røde slammet nådde Donau.

pH-verdien er synkende
Tibor Dobson, en talsmann for myndighetenes aksjonsgruppe, bekreftet dette overfor det statlige ungarske nyhetsbyrået MTI, melder Associated Press.

Dobson hevdet at slammet som nå har nådd Donau har en pH-verdi som gjør at det neppe vil skade miljøet. Det er ikke rapportert om fiskedød i det aktuelle området i Donau så langt.

Det statlige direktoratet som følger katastrofen sier pH-verdien på utslippet nå er nede i 9,3 og at den fortsetter å synke. Vanlig pH-verdi for overflatevann ligger på mellom 6,5 og 8,5.

Ender i Svartehavet
Den 2850 kilometer lange Donau går fra Ungarn og videre sørover gjennom Kroatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ukraina og Moldova før den renner ut i Svartehavet.

Innførte unntakstilstand
Etter utslippet mandag innførte Ungarn tirsdag unntakstilstand i fylkene Veszprém, Gyor-Moson-Sopron og Vas vest i landet. Sju landsbyer er rammet i det som sies å være det største giftutslippet i landets historie, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Avskrev tre landsbyer
Ungarns statsminister Viktor Orban besøkte torsdag tre landsbyer som er oversvømmet av det røde slammet fra aluminiumsverkets deponi. Han erklærte at det ikke er aktuelt med noen gjenoppbygging i disse områdene.