Det var i midten av juni at stortingspolitikeren utlyste at han var på utkikk etter en sommerjobb mens Stortinget er «lukket» i 102 dager i sommer. I tidsperioden fra 19. juni til 1. oktober ville tobarnsfaren avsette noen uker til å jobbe ulønnet på en «vanlig» arbeidsplass, og ba bedrifter om å ta kontakt. Bortimot 40 tok han på ordet.

- Jeg har fått henvendelser både på e-post, tekstmelding og Facebook. Beklageligvis har jeg ikke mulighet til å si ja til alt, men felles for omtrent alle som har tatt kontakt er at jeg tilbyr de et møte til høsten, sier Rytman.

Les hele sommerjobbsøknaden til Rytman her.

Politikeren rettet seg mot bedrifter og organisasjoner i både næringslivet og offentlige etater, samt alt fra oppdrag innen politi, helse og økokrim. Etter å ha sett på hver enkelt «søknad», har han nå tatt en beslutning om hvor han skal jobbe fra og med mandag.

- Jeg har plukket ut bedrifter og organisasjoner i forskjellige sektorer, hvor jeg skal være én til tre dager hos hver enkelt. Noen av de har jeg kjennskap til fra før av, mens andre igjen er helt ukjent. Sistnevnte blir muligens det mest spennende og utfordrende, men jeg håper jeg kan bidra positivt også hos disse, sier han.

- Hva er årsaken til at du skal være hos flere bedrifter og ikke kun én?

- Jo flere jeg får vært hos, jo mer lærer jeg og jo flere personer får jeg pratet med. Det er nettopp dette som er intensjonen med «prosjekt sommerjobb».

- Blir det riktig å kalle det for en sommerjobb når du bare skal være hos hver bedrift i et par dager?

- Vi kan godt kalle det noe annet. En annerledes, innholdsrik og meningsfull jobbhverdag er det i alle fall - og det motsatte av ferie.

Stort spenn

Arbeidsoppgavene spenner fra å løse problemstillinger og øke omdømmet til livsstilsmagasinet Ekslusiv. Utvikle gründerfirmaet TheMOON til en større nettbutikk. Bidra med forretningskompetanse til Helseforum for kvinner som skal starte et arbeidstiltak for sårbare innvandrerkvinner med restarbeidsevne. Utvikle konseptet hos gründerfirmaet Se og Lær.

Dette er eksempler på hva Rytman skal arbeide med i sommer. I følge politikeren blir det mellom åtte og ti jobber.

- Jeg skal også jobbe en ukes tid hos interesseorganisasjonen Gründerforeningen, hvor jeg selv er styreleder. Gjennom å være der på heltid vil jeg kunne ha mye direktekontakt med medlemmene og jobbe med events og kampanjer. Det blir kjekt å gå litt utenom det «vanlige styrearbeidet» jeg ellers gjør.

- Litt som 1. skoledag

Årsaken til at FrP-politikeren ønsker å jobbe på en «vanlig» arbeidsplass i sommer, er for å lære om utfordringer bedrifter står overfor, og bidra med det han har av tips og råd.

- Det blir litt som 1. skoledag: du er usikker på hva du går til, men er samtidig spent og forventningsfull. Skrekkscenarioet er at jeg kommer til en arbeidsplass hvor det ikke er lagt opp et løp for meg, slik at jeg blir sittende å stirre i veggen. Dette er heller tvilsomt, så nå ser jeg egentlig bare veldig frem til å komme i gang, sier Rytman.