Fagekspertene har lenge vært krystallklare på at koronavaksinene er vårt viktigste våpen for å komme oss ut av pandemien. Det har imidlertid blitt jobbet lenge med antivirale medikamenter som kan hjelpe mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser. Flere land har allerede tatt i bruk antivirale medikamenter, først og fremst i Asia.

Les også: Noen setter egen frihet først. Det fører til mer ufrihet for alle andre

Danmark og Storbritannia har allerede inngått direkteavtaler med produsentene for å skaffe seg medisin før jul, og nå vil Norge følge etter, siden Helsedirektoratet har inngått avtale med legemiddelfirmaet Merck Sharp & Dohme om levering av 8.640 behandlinger av det antivirale legemiddelet molnupiravir før jul. Mercks koronapille går under navnet Lagevrio og inneholder stoffet molnupiravir. Selskapet opplyste i starten av oktober at denne medisinen kan halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død.

- Jeg er glad for at vi har fått i stand en bilateral avtale om dette legemiddelet. Avtalen Helsedirektoratet nå har inngått gir Norge tilgang til legemiddelet også før en felles europeisk avtale er på plass, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

- Nyttig supplement

Det er Statens Legemiddelverk som har ansvaret for å sikre at alle legemidler som brukes i Norge skal være trygge å bruke og ha ønsket virkning. De vil ikke uttale seg spesifikt om avtalen som Helsedirektoratet har inngått, men har følgende å si om nyutviklede koronamedisiner.

- Det vil være et veldig nyttig supplement til vaksiner, men jeg vil understreke at det bare er vaksiner som kan få oss ut av den situasjonen vi er i nå. Lagevrio kan gis til mennesker med høy risiko for alvorlig sykdom. Da snakker vi eldre og personer med underliggende sykdommer, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Nettavisen.

Les også: Nakstad stiller til nettmøte i Nettavisen - hva lurer du på?

Medisinen har tidligere fått godkjennelse i Storbritannia, og den behandles nå av det europeiske legemiddelbyrået (EMA). Madsen har sett på studier av Lavegrio, men også av Pfizers koronamedisin Paxlovid.

- De nye studiene er oppløftende. Koronamedisinene har virkningsmekanismer som trolig virker mot forskjellige virusvarianter. Det er sluppet en del resultater tidligere som viser samme virkningsgrad, forteller helsetoppen.

Kan bli tatt i bruk når som helst

Han tror imidlertid ikke at EMA vil godkjenne koronamedisinene med det første, men at det først vil skje på nyåret en gang.

- Vi trenger mer data fra legemiddelfirmaene, understreker Madsen.

Helsedirektoratet avviser imidlertid ikke at koronamedisinen som nå er kjøpt inn, kan tas i bruk før godkjennelsen fra EMA er klar.

«Foreløpig vurderer Helsedirektoratet at bruk av legemidlet bør avvente godkjenning i EU, men Helsedirektoratet vurderer dette fortløpende», skriver de i pressemeldingen.

Reduserer risiko

I en ny studie bekrefter Pfizer at deres nye koronamedisin beskytter mot alvorlig sykdom, og at den vil trolig fungere mot omikron. Paxlovid er et tilsvarende legemiddel som det Norge nå har kjøpt.

Les også: Erman har spart i hele år – risikerer å gå glipp av støtteordning: – Veldig skuffende

Ifølge Pfizer vil risikoen for innleggelse og dødsfall reduseres med nær 89 prosent, hvis medisinen tas senest tre dager etter at symptomene er oppdaget, og risikoen blir redusert med 88 prosent dersom medisinen tas innen fem dager. Laboratoriumtester har også vist at den kan fungere mot omikron.

Tvil

Det har imidlertid blitt sådd noe tvil rundt Lagevrio i det siste. Koronamedisinen vil fortsatt redusere risikoen for innleggelse, men kliniske data som ble sendt til USAs legemiddeltilsyn (FDA) viste at effektiviteten er lavere enn det som først ble observert. De fant ut at risikoen for sykehusinnleggelse reduseres med 30 prosent, som er ned fra 50 prosent som ble observert i de første de kliniske studier.

Les også: Testkø blokkerte fotgjengerovergang: - Umulig å holde avstand

- Det er ganske kjedelig, sier Eliav Barr, visepresident for globale forhandlinger i Merck Sharp & Dohme, til det anerkjente tidsskriftet Nature.

Et panel i FDA bestemte likevel i slutten av november å gi koronamedisinen nødgodkjenning i USA, fordi flertallet mener at medisinen fortsatt vil være nyttig i kampen mot koronaviruset. Det skal imidlertid nevnes at avstemningen i panelet til FDA var jevn. 13 medlemmer stemte ja til nødgodkjenning, 10 medlemmer stemte nei til nødgodkjenning, skriver Nature.

Madsen har også fått med seg den kliniske studien som blir omtalt i Nature og har følgende kommentar.

- Det er noe skuffende om effektiviteten kanskje viser seg å være lavere enn først antatt, men det må vurderes og skal gjennom flere godkjennelsesprosesser. Det vil fortsatt være et viktig supplement, sier han.