Nå har sola snudd

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Det går mot lysere tider.

22.12.09 08:29

Mandag 21. desember sto sola så lavt den kunne komme på himmelen for oss på den nordlige halvkule. Dagen var på sitt korteste. Men klokka 18.47 var vi ved vendepunktet, vintersolverv. Nå går det sakte, men sikkert mot lysere tider.

Øker langsomt
- Vi merker ikke så mye til det ennå, men når vi kommer litt ut i januar, kan vi se forskjell. Noen steder blir sola værende under horisonten en stund til, og da er effekten større når det først kommer, sier kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. I Tromsø for eksempel dukker sola fram 15. januar.

Daglengden øker langsomt den første tida etter vintersolverv. Ved årsskiftet vil Oslo ha fått ni minutter mer dag, mens i Trondheim har de fått 12 minutter ekstra.

Faglig sett er vintersolverv kanskje ikke så mye å skrive hjem om. Men selv om dagene er korte og stjernehimmelen er på sitt vakreste akkurat nå, gleder også Røed Ødegaard seg til lysere tider.

- Vi astronomer er mennesker vi også, forsikrer han.

HTML EMBED

- Høysesong for å se på stjernene
- Men dette er helt klart høysesong for å se på stjernene. I tillegg til at det er mørkt, blir lufta klarere og tørrere, og det er lettere å observere. Stjernehimmelen er praktfull nå. Vi har Orion på østhimmelen om morgenen og Sirius nede til venstre for den. I sør skinner Jupiter som årets «julestjerne», forklarer han.

- Og hva er dine juleønsker? Er det ny stjernekikkert?

- Nei, der har jeg så det holder. Men jeg ønsker meg mange flotte astronomiske opplevelser i 2010.

Hva er det egentlig som skjer 21. desember? Knut Jørgen Røed Ødegaard gir på sin nettside bangirommet.no en forklaring på vintersolverv.

Se sola snu
Her har han også lagt ut noen animasjoner som viser hvordan sola synker og stiger på himmelen ulike steder i Norge.

Sola sett fra Tromsø

Sola sett fra Trondheim

Sola sett fra Stavanger

Sola sett fra Oslo

21. desember hadde sola sin sørligste posisjon på himmelen. I Oslo betyr det at sola denne dagen bare var 6,5 grader over horisonten og at dagen var nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni. Beveger vi oss nordover til Polarsirkelen, står sola i horisonten. Lenger nord er det mørketid, men nå kryper altså dette områder nordover. Mange steder sørger fjellene for mørketid også lenger sør i landet. På Rjukan i Telemark - på omtrent samme breddegrad som Oslo - feirer de solfest i mars - etter fem måneder i mørke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.