Gå til sidens hovedinnhold

Nå har Sverige satt seg et nytt vaksine-mål: - Vi har muligheten til å hente inn pensjonerte sykepleiere

Forsinkede leveranser tvinger den svenske regjeringen til å endre vaksinemålet.

Derfor må svenskene sette en ny dato for når alle over 18 år kan ha fått sin første dose med koronavaksine:


- Alle som er over 18 år skal ha få tilbud om den første dosen med vaksine innen 15. august. Som dere alle vet, så pågår den største vaksinasjonskampanjen i svensk historie for å redde liv. 1,1 millioner har fått vaksine hittil.

- Det er ikke penger som er problemet, men produsentene har ikke levert ut ifra avtalene., men når vi får vaksiner, så skal ingen godkjent vaksine ligge på hyllen, sa sosialminister Lena Hallengren innledningsvis.

Les også: Tegnell med dyster beskjed i går - nå strammer Löfven ytterligere inn

Dermed gir den svenske regjeringen opp målet om at alle skal være vaksinert i første halvdel i 2021.

Det ble nevnt videre at Folkhälsomyndigheten jobber med en ny og ambisiøs plan for at hele den voksne befolkningen skal få tilbud om vaksine, så fort det lar seg gjøre. Et overordnet mål er at alle svensker over 65 år skal ha fått sin første vaksinedose innen 16. mai.

- Fantastiske vaksiner

Statsepidemiolog Anders Tegnell fortalte at vaksinene de har fått, gjør jobben og redder liv.

- De vaksinene vi har nå, er fantastiske vaksiner. Målet videre er å minske dødsfall og sørge for å lette på trykket overfor helsevesenet. Vi vil ha en løpende dialog med regionene for hvordan man kan anvende vaksinene på best mulig måte, sa Tegnell.

Og han la til:

- Flaskehalsen ligger i leveransene av vaksinene. Intervallene av leveranser kan endre seg over tid, så det kan gå fortere å få andre dose. Derfor er det rimelig å ha det målet vi har nå rundt første dose, så kan tidsintervallet rundt den andre dosen være mer fleksibel.

Innkalle pensjonister

Sosialminister Lena Hallengren ble spurt om hvordan svenskene skal vaksinere for fullt i sommer, siden målet er satt til 15. august.

- Vi har muligheten til å hente inn pensjonerte sykepleiere blant annet, sa Hallengren.

- Mange regioner har allerede en plan for å kunne vaksinere for fullt på sommeren. Det er ofte et annet personell som går inn og gjør jobben. Det kan være personer som har sykepleierutdannelse i bunn, helsefagarbeidere og tannleger. Det vil være en kapasitet, sa Marie Morell som er leder i SKRs (Sveriges Kommuner och Regioner) helsedelegasjon.

Hallengren ville imidlertid ikke garantere at alle svensker vil få sin første dose i løpet av sommeren.

- Jeg vil ikke spekulere, svarte sosialministerne på spørsmålet fra Expressen.

Tegnell ble spurt om hvordan situasjonen vil være i sommer, og han var tydelig på at tingenes tilstand vil være helt annerledes enn i dag.

- Ja, våre prognoser taler for en betraktelig mindre smittespredning i sommer, både fordi viruset er bundet etter årstid, men også fordi vi kommer til å ha mange vaksinerte da. Dødstallene vil sannsynligvis holde seg nede, og da vil sykehusinnleggelsene gå ned deretter, sa statsepidemiologen.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå