*Nettavisen* Nyheter.

Nå herjer virkelig influensaen

Foto: Scanpix (Scanpix)

«Betydelig influensaaktivitet over hele landet», melder Folkehelseinstituttet.

05.01.11 21:25

Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI) melder onsdag kveld at antall nordmenn som får influensa, nå er sterkt økende over hele landet.

- Meldingene fra legekontorer spredt over hele landet fra jule- og nyttårsperioden viser en klar økning av pasienter med influensaliknende sykdom som oppsøker landets legekontorer, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Størst økning er det i de sørlige fylkene fra Buskerud til Vest-Agder - og i nord, fra Nordland til Finnmark. Midt-Norge har minst økning.

- Haster med vaksine
Det er influensavirus type B som dominerer i prøvene som er tatt av de syke. Svineinfluensaviruet forekommer i mindre grad, men dette kan endre seg, påpeker Folkehelseinstituttet. Noen har også fått påvist influensa A(H3N2).

- Det haster nå med å vaksinere seg mot vinterens influnsa, skriver instituttet på sine nettsider.

Av de prøvene som er tatt av pasienter med influensasymptomer, er det en høy andel som har fått påvist influensa.

- Vi vet ikke om denne tendensen med dominerende influensa B kommer til å holde seg fremover, eller om forholdet mellom virustypene vil endre seg under marsjen, sier Aavitsland.

- Noe mildere type
- Det er ikke unaturlig at vi får en del influensa B i år siden det er en stund siden dette har sirkulert og mange derfor ikke har god immunitet mot dette viruset. Generelt gir influensa B noe mildere sykdom enn influensa A, men personer med risiko for alvorlig influensasykdom er sårbare også for dette viruset, sier Aavitsland.

Han råder særlig risikogruppene til å vaksinere seg.

- Det er bra at sesonginfluensavaksinen beskytter mot både A(H1N1)(svineinfluensa), A(H3N2) og influensavirus B, som alle tre nå sirkulerer i befolkningen. Det tar noen dager før vaksinen gir best mulig beskyttelse. Personer med økt risiko for alvorlig influensasykdom - gravide, eldre og personer med alvorlig, underliggende sykdom - og som ennå ikke har tatt vaksinen, anbefales derfor å gjøre dette så raskt som mulig.

- Da er det størst sjanse for å komme influensaviruset i forkjøpet, sier den assisterende divisjonsdirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.