RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå herjer virkelig influensaen

Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
«Betydelig influensaaktivitet over hele landet», melder Folkehelseinstituttet.

Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI) melder onsdag kveld at antall nordmenn som får influensa, nå er sterkt økende over hele landet.

- Meldingene fra legekontorer spredt over hele landet fra jule- og nyttårsperioden viser en klar økning av pasienter med influensaliknende sykdom som oppsøker landets legekontorer, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Størst økning er det i de sørlige fylkene fra Buskerud til Vest-Agder - og i nord, fra Nordland til Finnmark. Midt-Norge har minst økning.

- Haster med vaksine
Det er influensavirus type B som dominerer i prøvene som er tatt av de syke. Svineinfluensaviruet forekommer i mindre grad, men dette kan endre seg, påpeker Folkehelseinstituttet. Noen har også fått påvist influensa A(H3N2).

- Det haster nå med å vaksinere seg mot vinterens influnsa, skriver instituttet på sine nettsider.

Av de prøvene som er tatt av pasienter med influensasymptomer, er det en høy andel som har fått påvist influensa.

- Vi vet ikke om denne tendensen med dominerende influensa B kommer til å holde seg fremover, eller om forholdet mellom virustypene vil endre seg under marsjen, sier Aavitsland.

- Noe mildere type
- Det er ikke unaturlig at vi får en del influensa B i år siden det er en stund siden dette har sirkulert og mange derfor ikke har god immunitet mot dette viruset. Generelt gir influensa B noe mildere sykdom enn influensa A, men personer med risiko for alvorlig influensasykdom er sårbare også for dette viruset, sier Aavitsland.

Han råder særlig risikogruppene til å vaksinere seg.

- Det er bra at sesonginfluensavaksinen beskytter mot både A(H1N1)(svineinfluensa), A(H3N2) og influensavirus B, som alle tre nå sirkulerer i befolkningen. Det tar noen dager før vaksinen gir best mulig beskyttelse. Personer med økt risiko for alvorlig influensasykdom - gravide, eldre og personer med alvorlig, underliggende sykdom - og som ennå ikke har tatt vaksinen, anbefales derfor å gjøre dette så raskt som mulig.

- Da er det størst sjanse for å komme influensaviruset i forkjøpet, sier den assisterende divisjonsdirektøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere