Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan amerikanere kjøpe dette i kiosk

1. januar åpnet USAs første marihuana-kiosker.

USAs første butikker for fritt salg av marihuana åpnet onsdag i Denver, Colorado. To amerikanske delstater har vedtatt slikt salg, og Uruguay har gjort det samme.

I Uruguay må man registrere seg for å få kjøpe det som tidligere har vært et ulovlig rusmiddel.

I USA er marihuana-bruken blitt stadig mer tolerert, og det har vært mulig å få tak i planten og dens virkestoffer på resept i en rekke delstater i lang tid. Nå kan man kjøpe det på lik linje med alkohol.

Colorado og Washington er de to amerikanske delstatene som har endret lovene slik at alle over 21 år kan kjøpe. Colorado er først ut, og det salget åpnet første nyttårsdag. Washington følger etter i juni.

348 forskjellige butikker kan dermed fritt selge opp til 28 gram marihuana til kunder over 21 år i Colorado. Staten regner med å håve inn 67 millioner dollar i skatteinntekter.

19 amerikanske stater har i varierende grad tillatt medisinsk marihuana de siste 20 årene. I disse statene har privat bruk også vært avkriminalisert, noe det også er gjort på føderalt nivå.

Historisk lov i Uruguay
Det var på julaften Uruguays president José Mujica undertegnet en historisk lov som legaliserer produksjon, salg og bruk av marihuana.

Uruguay blir dermed det første landet i verden som innfører fri hasj, selv om omsetningen skal reguleres.

Den nye loven, som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen tidligere i måneden, gir cannabis-røykere anledning til å kjøpe det narkotiske stoffet på godkjente apotek.

Forutsetningen er at de er over 18 år gamle, og at de lar seg registrere i en database slik at myndighetene kan overvåke forbruket deres.

Loven setter også et tak på 40 gram i måneden, men registrerte brukere kan fritt dyrke opptil seks marihuanaplanter hjemme.

Skal bekjempe kriminalitet
En av hovedhensiktene med legaliseringen er bekjempelse av organiserte kriminelle som styrer marihuana-markedet og tjener formuer på handelen.

Fra før var det lovlig å importere marihuanaen til det latinamerikanske landet, men ikke lov å dyrke eller selge.

FNs organ for narkotikabekjempelse (INCB) mener Uruguay bryter internasjonal lovgiving med sin legalisering.

- Dette vil ikke beskytte unge mennesker, men i stedet ha en pervers effekt ved å oppmuntre til eksperimentering i ung alder, ved å senke alderen for når de unge først prøver og dermed også bidra til tidligere avhengighet og andre lidelser, sier INCBs president Raymond Yans. (©NTB)

Kommentarer til denne saken