*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan britiske barn ha tre foreldre

FØRSTE LAND I VERDEN: Et bilde av Storbritannias nasjonalforsamling og Big Ben henger på veggen ved dette sykehuset i London sentrum. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Kun det britiske Overhuset som kan stoppe forslaget.

03.02.15 17:30

Det britiske Parlamentet har med stort flertall stemt ja til et forslag som åpner for prøverørsbefruktning med DNA fra én far og to mødre.

Dermed blir Storbritannia etter alt å dømme det første landet i verden som tillater denne type prøverørsbefruktning. Metoden skal hindre at barn blir født med alvorlige og arvelige genfeil. Forslaget må også vedtas i Overhuset, men det er ventet at det også vil få flertall der.

Statsminister David Cameron var blant dem som sa ja til forslaget, som har vakt en intens etisk debatt blant britene. Motstandere hevder at ordningen vil være et første steg mot et samfunn med såkalte designerbarn, og flere sentrale kirkeledere har bedt om at forslaget blir forkastet.

Alle partienes representanter i Parlamentet var stilt fritt til å stemme hva de ville i saken.

Arvelig genfeil
Forslaget er fremmet for at barn skal unngå å bli smittet av sykdommer gjennom morens mitokondrielle DNA (mtDNA). Dårlig syn, diabetes og muskelsvinn er blant symptomene slike arvelige sykdommer kan føre til.

I tillegg til vanlig DNA fra en mor og en far, skal de britiske folkevalgte vurdere å tillate bruken av litt friskt mtDNA fra en annen kvinne under prøverørsbefruktning.

Eksperter sier at rundt 2.500 britiske kvinner står i fare for å overføre avvikende mtDNA til sine barn. Hvis forslaget får flertall, vil det kunne hjelpe om lag 150 par i året.

Barn som blir født ved hjelp av metoden, vil få 0,1 prosent av sin DNA fra den andre kvinnen. Endringene i DNA er permanente og blir overført til neste generasjon.

Mistet sju barn
Saken vekker sterke følelser. Blant dem som kunne fått hjelp hvis metoden blir lovlig, er Sharon Bernardi, som nå er et kjent fjes i britisk offentlighet. Hun har mistet alle sine sju barn på grunn av den sjeldne genetiske sykdommen, ifølge BBC.

De tre første barna døde kort tid etter fødselen, mens det fjerde, Edward, vokste opp. Han døde i fjor, 21 år gammel. Ingen av de tre siste barna ble mer enn to år gamle. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag