*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan den skytes - ulvejakt fra lørdag

Foto: (Tipser)

Nye spor oppdaget.

14.12.13 09:23

Rovviltnemnda i region 2 har i et ekstraordinært møte fredag åpnet for felling av to ulv i regionen Telemark, Aust-Agder, Buskerud og Vestfold.

- Vi er avhengig av ny og oppdatert informasjon fra Statens naturoppsyn. Vi har jobbet grundig med denne saken og kommet fram til at ulvene, som er dokumentert rundt i Skiensområdet og i Åmli og Froland i Aust-Agder, kan felles.

- IKKE GJORT SKADE
Fylkesmannen har avslått en søknad fra Siljan bondelag om skadefelling av ulv, men vil ikke blande seg opp i avgjørelsen om lisensfelling.

- Ulven har ikke gjort noen skade og vilkårene for skadefelling er derfor ikke oppfylt. Dette blir noe annet, sier seniorrådgiver Odd Frydenlund Steen hos Fylkesmannen til TA.no.

- Når det gjelder lisensfelling er ikke det noe vi blander oss borti, fortsetter Frydenlund Steen hos Fylkesmannen. Å bestemme lisensfelling er rovviltnemndas ansvar.

VARER TIL VÅREN
Lisensjakta varer til våren, opplyser leder av rovviltnemda i region 2, Jørund A. Ruud (Ap). Nemnda er et politisk sammensatt utvalg, som har Stortingets rovviltforlik i bunn for sine avgjørelser.

I dette forliket er det bestemt at ulv er et uønsket rovdyr i region 2. Vedtaket om at de to ulvene kan felles, var enstemmig. Ulvejakten kan dermed starte fra i morgen 14. desember, opplyser Ruud.

NYE SPOR
I Gjerpensdalen, på et jorde ved Meensveien, stopper rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn (SNO) i Telemark, Buskerud og Vestfold, Espen Marker. Ulven er sett og har satt spor i et begrenset område i Skien ved to anledninger de siste to ukene.

- For meg er det unormal atferd av en ulv å gå inn i bebygd område. Samtidig er det lite rådyr i skogen nå siden de trekker ned mot jordene. Ulv som nesten går på trappa til folk er en ny situasjon i vår region. Slik atferd over tid kan indikere at ulven er syk eller bare ung og uerfaren. Hannulven, som er observert i Skien i det siste, er mest sannsynlig den samme som var i området for ti dager siden, forklarer Marker.

SNUR VED GJERDER
Han følger spor over et jorde på Jarseng.

- De første meldingene om ulv, kan være vanskelige. Sporene endrer seg med temperaturen og potene tilpasser seg underlaget dyret går på. I dette tilfellet, når vi vet at det er ulv i området, er det ikke tvil når vi sporer. Da underbygger sporene typisk atferd hos ulv. Skrittlengden forteller om den har sneket seg innpå et rådyr eller om den er i transportmodus. Sporene stopper ved gjerdene, for ulven forbinder dem med frykt. Ei bikkje ville bare fortsatt over gjerdet, sier Marker til TA.no.

- SNO bruker store ressurser på å finne DNA-materiale og dokumentere eventuell revirhevdende atferd hos ulv. På kort varsel sporer vi kilometervis.

Tirsdag fant SNO ekskrementer fra ulven i Skien, som nå skal analyseres for å se om det er et kjent individ.

BEHOLDER ROEN
Ulven skaper engasjement fra ulike interessegrupper. Marker registrerer at det er mange meninger om jobben SNO gjør.

- Vi skal være nøytrale. Reaksjoner og meninger tar jeg ikke personlig. Det er mye følelser og engasjement og en del overdreven frykt. Noen er redde. Andre synes ulv utenfor huset er spennende, sier Marker som får kritikk for ikke virke interessert nok når folk varsler om ulv.

- Jeg er absolutt interessert, men jeg er opptatt av å ikke la meg rive med. Konsekvensene av at jeg mener og konkluderer før jeg er sikker, er store. På to timer kan fylkesmannen gi en skadefellingsløyve med bakgrunn i info fra SNO. Jeg vet at jeg ikke alltid er like populær når erfarne jegere og friluftsfolk mener en ting, mens jeg dokumenterer at det ikke er tilfelle. Da kan det bli debatt, men som regel blir vi enige etter en prat, oppsummerer Marker, som prioriterer meldinger fra områder med gode sporingsforhold eller der det ikke er funn fra før.

Les flere saker fra Telemarksavisa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.