*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan det bli full TV-krig

Foto: (Scanpix)

TV 2 kan ha skapt sin verste fiende.

12.05.10 11:20

Det dramatiske spillet om det norske kommersielle TV-markedet ruller videre.

Krigen startet da tidligere A-pressen-sjef Alf Hildrum, gikk i mot sin tidligere eier, Telenor, i rettighetskampen om engelsk fotball. Med den mektige megleren Rune Hauge på laget, sikret Hildrum seg rettighetene til engelsk fotball for en halv milliard kroner over tre år.

Hildrums spill fikk Telenor til å se rødt.

Og nå har tele, media og mobilselskapet slått hardt tilbake.

Midt under presentasjonen av revidert nasjonalbudsjett, lanserte innholdssjef Erik Nord et tettere samarbeid med svenske TV4-gruppen. Dermed kan Hildrum ha skaffet seg en meget sterk konkurrent.

På vei til Norge
TV4 er klare på at de vil lansere ulike nisjekanaler i det norske markedet. Men om det kommer en fullskala kommersiell kanal, lik TV2, ønsker de ikke å si noe om.

- Vi vil lanserer ulike typer kanaler i Norge, men vi har ikke gått ut med hvilke vi vil lansere. Jeg kan ikke si noe mer om det nå, sier kommunikasjonsdirektør Gunnar Gidefeldt i TV4-gruppen til NA24 Propaganda.

Telenors innholdssjef opplyser det samme.

- De har ikke sagt noe om hvilke kanaler de vil lansere i Norge, sier Erik Nord, administrerende direktør i Telenor Media & Content Services, til NA24 Propaganda.

- Men kan det hende at TV4 lanserer en fullskalakanal i Norge?

- Ja, det kan det, men de har ikke sagt noe om hvilke kanaler, sier Nord.

Lange relasjoner
Både Erik Nord og Gidefeldt i TV4-gruppen bekrefter at årsaken til at Telenor og TV4 inngår et tett samarbeid , er etter lange samtaler dem imellom.

De avviser samtidig at dette har noe med at TV2 fikk rettighetene til engelsk fotball i Norge, i konkurranse med nettopp Telenor og TV4-gruppens Canal+. Det pikante i dette spillet er at Telenor er en av TV2s eiere, gjennom sitt eierskap i A-pressen.

- Denne avtalen er ikke en reaksjon på de inngåtte avtalene, men en aksjon om for å videreutvikle samarbeidet vårt, sier Gidefeldt til NA24 Propaganda.

Telenor kjøper 35 prosent av C More Entertainment gjennom kjøp av aksjer og en rettet emisjon. Telenor betaler et kontantbeløp på 787 millioner svenske kroner. I tillegg blir visse Telenor-eide sportsrettigheter viderelisensiert til C More Entertainment, blant annet gjelder dette SAS-ligaen og Fifa World Cup 2010 i Danmark.

Mister fotball-EM
Det er videre klart at TV2 kan risikere å miste en av de store fotballmesterskapene i forbindelse med samarbeidet med TV4. Telenor har inngått en avtale, der TV4-Gruppen får samtlige rettigheter til fotball-EM i 2012 for Norge og Danmark.

- Det er klart at pay-TV vil gå under Canal+. Vi vil ha en diskusjon om å selge de åpne kampene til enten NRK eller TV2, sier Telenors Nord til NA24 Propaganda.

Nord avviser at det er noen mulighet for at Telenor kjøper seg direkte inn hos TV2.

Årsaken er at det er en avtalt periode mellom eierne A-pressen og Egmont, som hindrer endring av eierskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.