*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan du betale med kort i tog-automatene

Foto: (EBS)

NSB installerer kortbetaling på alle kioskautomatene.

Det kan være ganske irriterende å sette seg på toget, men mange timers reising foran deg og innse at du ikke har mynter til å bruke i kioskautomatene.

Nå kan du endelig betale kioskvarene med bankkortet, til og med uten bruk av pin-kode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (EBS)

Betalingsløsningen skal være ferdig installert på alle regiontog på strekningene Oslo – Skien, Oslo – Halden og Oslo – Lillehammer i løpet av 2012. Totalt er det 22 tog som får montert denne løsningen, sier kommunikasjonssjef i NSB Åge-Christoffer Lundeby til Nettavisen.

16 tog har allerede montert løsningen.

Betalingen skjer ved at man drar kortet eller bruker bankkortets chip på vanlig måte.

Kontaktløs betaling uten pin-kode
Det er innlagt lyd i automatene, så du vil få en lyd som bekrefter at betalingen er godkjent, i tillegg til at det betalte beløpet vises på skjermen.

Etter at betalingen er gjennomført, reserveres beløpet på en konto i en kortere periode, på samme måte som når du betaler for parkering eller ved bestilling av reiser.

Ønsker du kvittering for slike kjøp, kan du registrere deg for å få disse tilsendt på mail hos leverandøren av Nayax, Elektroniske Betalingssystemer.

Enkelte bankkunder kan også betale ved å kun sveipe kortet over kortleseren, såkalt kontaktløs betaling, som går under navnene Visa PayWave og MasterCard PayPass avhengig av kortleverandør.

Inntil videre er det bare kundene i Sparebank1 Midt-Norge og Gol sparebank som kan benytte seg av betalingsløsningen.

Vil la folk betale med mobilen
Norges største bank, DNB, jobber imidlertid med saken.

Ifølge informasjonssjef i DNB, Thomas Midteide, håper de å kunne tilby denne betalingsformen til sine kunder innen et år.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Etter vellykkede tester har vi har planer om å rulle ut dette i stor skala om ikke så lenge, forhåpentligvis innen et år, men vi venter på terminaler i butikkene som kan ta imot trådløs betaling. I vår test, som vi gjennomførte i fjor i samarbeid med Telenor, svarte ni av ti at det var svært praktisk å kunne bruke mobilen i stedet for et vanlig bankkort, så vi håper å få denne teknologien til butikkene og til mobilene snart, sier Thomas Midteide til Nettavisen.

Små muligheter for svindel
Det mange spør seg, er om kontaktløs betaling øker sjansen for svindel, siden det ikke er krav om autorisering med pin-kode.

Betalingsformen er for det første tiltenkt betaling av mindre beløp, og i tilfellene der kontaktløs betaling er tillatt, ligger det inne en beløpsbegrensning, vanligvis på noen få hundrelapper.

Dersom man overskrider dette beløpet må man vente noen timer før man kan benytte kontaktløs betaling igjen.

I tillegg må betalingen autoriseres av banken hver gang. Det betyr at dersom kortet ditt blir stjålet og du sperrer det, så kan ingen foreta kontaktløse kjøp i for eksempel salgsautomater med ditt kort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.