I sommer viste Netcom som første mobiloperatør i verden fram 4G, eller LTE som teknologien kalles - det nye superraske mobilnettet som skulle gi en tidobling på hastigheten sammenlignet med dagens 3G-nett. I oktober lanserte mobiloperatøren i samarbeid med Samsung modemet som skulle gjøre det hele mulig.

Les også: Hva er egentlig 4G?

Mandag klokken 12 åpner fornyingsminister Rigmor Aasrud det nye supernettet i Oslo.

- Vi er stolte og glade for å kunne åpne verdens første 4G-nett i Oslo. Under utbyggingen har åpning i 2010 hele tiden vært målet, men vi har allerede kommet så langt at vi ønsker å gi kundene våre tilgang til nettet slik at de kan dele sine erfaringer med oss fra et tidlig stadium i utviklingen, sier NetComs administrerende direktør August Baumann i en pressemelding.

- 4G gir hastigheter for mobilt bredbånd som kan sammenlignes med de aller beste løsningene vi har i veggen hjemme, sier han.

Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus ønsker ikke å røpe noe om verken pris eller dekningsgrad før åpningen av nettet mandag formiddag, men innrømmer at han er både stolt og spent.

- Vi er veldig stolte, veldig glade og ikke minst veldig spent på hvordan nyheten blir mottatt av kundene våre. Men vi er sikre på at det blir en stor suksess, sier Vederhus til Nettavisen.

Det som derimot er sikkert, er at prisen på et mobilt bredbåndsabonnement på 4G vil bli langt dyrere enn 3G-løsningen selskapet tilbyr i dag.

Begrenset tilgang
Mobiloperatøren innrømmer at det blir rift om de første modemene. De har nemlig et begrenset antall 4G-modemer for salg i desember.

Mandag morgen ønsker ikke Vederhus å avsløre hvor mange som kommer til å kunne sikre seg det nye 4G-modemet før jul.

Kommentar: Endelig et godt alternativ

Oslo og Stockholm
Netcom og morselskapet TeliaSonera har det siste året hatt en intern konkurranse om å være verdens første til å tilby 4G. Nå kan Vederhus avsløre at Oslo og Stockholm åpner sine 4G-nett samtidig.

- Det har vært ganske hard konkurranse internt, men vi har blitt ferdige samtidig, så nettene blir åpnet samtidig, sier Vederhus til Nettavisen.

I begynnelsen vil det kun være kunder i Oslo som har nytte av tilbudet, men operatøren lover å fortsette utbyggingen.

- Nye sendere vil fortsette å dukke opp i Stor-Oslo de nærmeste månedene for å sikre stadig bedre dekning og tilgjengelighet. Utover 2010 ønsker vi å bygge videre, med fokus på de tettest befolkede områdene i første omgang, sier Baumann.

Les også: Flere basestasjoner gir mindre stråling

Først, eller...?
Flere Nettavisen-lesere påpeker at andre operatører, deriblant den amerikanske mobiloperatøren Sprint og deres partner Clear, allerede har lansert en 4G-løsning.

Clears løsning bruker WiMAX, en helt annen teknologi enn Netcom og TeliaSonera. Ifølge Clears hjemmeside skal WiMAX-tjenesten tilby hastigheter rundt 3-6 Mbps, mens Netcom ved lanseringen av sitt 4G LTE-nett anslo hastigheter på rundt 15-20 Mbps.

Dermed kan det hende Netcom må ta til takke med å være verdens første mobiloperatør som åpner et kommersielt LTE-nett.

Ekstremt raskt mobilnett
Hastighetene i dagens 3G-nett ligger i snitt på mellom 2 og 3 Mbps. Selv om den teoretiske hastigheten på 4G er opp mot 150 Mbit/sekund, vil 4G-brukere kunne forvente hastigheter på rundt 15-20 Mbps.

Kort forklart vil det si at en MP3-fil som i dag tar rundt 1 minutt å laste ned over 3G-nettet vil lastes ned på 1 sekund med det nye 4G-nettet. Mail med store vedlegg, som det i dag tar 3 minutter å laste ned, vil ta 3 sekunder med 4G.

Les også: Hva er egentlig 4G?