RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan du skrive «kviss» og «nikab» på norsk


Verken podkast eller nikab har tidligere hatt en offisiell rettskrivingsform på norsk. Kviss innføres som en alternativ form til quiz, og begge skrivemåtene er dermed tillatt.
Verken podkast eller nikab har tidligere hatt en offisiell rettskrivingsform på norsk. Kviss innføres som en alternativ form til quiz, og begge skrivemåtene er dermed tillatt. Foto: Mohamed Abed (Afp)
Oslo (NTB): Dersom du skal på pub for å svare på spørsmål i helgen, kan du skrive at du deltar på en kviss – uten å ty til den engelske skrivemåten quiz. Det har Språkrådet bestemt.

Språkrådet har også vedtatt at du kan skrive podkast eller poddkast om lydfiler du kan abonnere på med mobilen, og nikab for det muslimske hodeplagget som mange skriver med q.

– Vi har lang tradisjon for å bruke norsk skrivemåte på lånord som etablerer seg i språket vårt, og disse vedtakene føyer seg dermed fint inn i rekken, sier Språkrådets direktør Åse Wetås.

Verken podkast eller nikab har tidligere hatt en offisiell rettskrivingsform på norsk. Kviss innføres som en alternativ form til quiz, og begge skrivemåtene er dermed tillatt.

Dessuten er det nå valgfritt om man skriver internett med stor eller liten i, og man kan velge om man skriver et eller en kompliment.

– Disse vedtakene er eksempler på at språkbrukerne er med på å forme skriftspråket. Mange skriver internett og gir andre et kompliment, og det har bidratt til at formene har kommet inn i rettskrivingen, sier Wetås. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere