Den siste tiden har vi snakket en god del om at det å holde programmene på PC-en oppdatert kan være viktigere enn å faktisk ha sikkerhetsprogramvare installert.

Angriper sårbare programmer
Årsaken er at skadelig programvare i dag ofte sprer seg gjennom sikkerhetshull i nettlesere og tilleggsprogrammer som Adobe Reader, Flash, QuickTime, Java og andre tilsvarende programmer.

Dessverre er ikke dagens sikkerhetsprogrammer spesielt gode til å oppdage og stoppe slike angrep.

Les også:Slik lures du på internett

Blokkerer ukjente angrep
Men nå lanserer sikkerhetsselskapet F-Secure et nytt gratisprogram, som foreløpig er i betastadiet, som har som sin eneste oppgave å blokkere angrep mot kjente sikkerhetshull og ikke minst analyserer det oppførselen til nettsteder for å se om de forsøker å gjennomføre et angrep mot et ukjent sikkerhetshull.

Se videodemonstrasjon av programmet i bunn av artikkelen.

- Exploit Shield ville ha beskyttet Internet Explorer-brukere mot utnyttelsen av det siste sikkerhetshullet selv før det ble kjent. Programmet beskytter ikke-oppdaterte datamaskiner selv før oppdateringer er tilgjengelig fra programvareutviklerne, forteller Pirkka Palomäki.

Programmet benytter seg av oppdatert informasjon om kjente sikkerhetshull i en lang rekke programmer, som er basert på informasjonen som benyttes i det nettbaserte oppdateringsverktøyet HealthCheck.

Annonse fra Nettavisen: Prøv vår nye backuptjeneste SafeBackup

Nettsider blir stoppet
Nettsider som identifiseres som en farlig nettside blir blokkert på omtrent samme måte som vi kjenner fra dagens nettsvindelfiltre. Om angrepsnettsiden er ukjent blir informasjon om den farlige nettsiden delt med alle andre brukere av tjenesten.

Teknologien som benyttes i det frittstående programmet vil ifølge F-secure først implementeres i deres normale sikkerhetspakke i løpet av neste år. I mellomtiden kan du laste det ned helt gratis her.

Foreløpig fungerer programmet for brukere av Internet Explorer og FireFox.

Under kan du se hvordan programmet fungerer i praksis.

HTML EMBED
video_embed(11944);