RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

Nå kan du ta en «kjøretur» på Mars

Sist oppdatert:
Se den unike videoen fra den tre år lange kjøreturen på Den røde planet.

NASAs Mars-bil «Mars Exploration Rover Opportunity» brukte tre år på å kjøre fra Viktoria-krateret til Endeavour-krateret på Mars, en avstand som utgjør omtrent 21 kilometer.

Nå har den amerikanske romfartsorganisasjonen frigjort en video bestående av 390 bilder, som ble tatt under den tre år lange kjøreturen. Kjøreturen startet i september 2008 og ble avsluttet 8. august i år.

Ukjent terreng på Mars
Bildene ble tatt med jevne mellomrom og er satt sammen til en unik bildeserie av Opportunitys reise gjennom det ukjente terrenget på Mars, melder NASA på sine hjemmesider.

Det er også blitt lagt til et lydspor til bildeserien, som stammer fra kjøretøyets akselerasjonsmåler.

- Lyden representerer vibrasjonene til roveren mens den beveger seg over overflaten til Mars, sier Paolo Bellutta ved NASA. Han har peilet ut flere av Opportunitys kjøreruter, og koordinert produksjonen av videoen.

- Når lyden er høyere, så beveger roveren seg på fjellgrunn. Når lyden er lavere, så beveger roveren seg på sand, sier han.

Enestående oppdagelser
Mars-kjøretøyene Opportunity og Spirit var ferdige med sine opprinnelige oppdrag på Mars i april, 2004. Den opprinnelige ekspedisjonen skulle vare i tre måneder, og alt utover dette ble ansett fra NASAs side å være en bonus.

Begge kjøretøyene har gjort enestående oppdagelser på Den røde planeten. Kjøretøyene har blant annet gjort funn som støtter teorien om at det en gang har vært mikrobielt liv på planeten.

NASA mistet kommunikasjonsforbindelsen til Spirit i 2010, mens Opportunity fortsetter sitt forskningsarbeid ved Endeavour-krateret.

Romfartsorganisasjonen skal skyte opp et nytt kjøretøy til Mars denne høsten. Curiosity, som er på størrelse med en vanlig bil, vil etter planen lande på Mars i august måned neste år.

Se Opportunitys tre år lange kjøretur, som er kortet ned til en tre minutter lang video.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere