RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan hun gå igjen

Katie Verdecchia (2) er oppe og går og har ikke lenger noen anfall etter at legene fjernet høyre hjernehalvdel. Foto: Splash News/NBC ( Splash News/NBC )
Katie Verdecchia (2) er oppe og går og har ikke lenger noen anfall etter at legene fjernet høyre hjernehalvdel. Foto: Splash News/NBC ( Splash News/NBC ) Foto: Splash News/NBC (Splash News/NBC)
Katie Verdecchia (2) måtte fjerne ene halvdel av hjernen.

(SIDE2:) Når noen får hjerneslag, må gjerne hjernens halvdeler lære seg å fungere i takt igjen. Noen opplever at de får endret personlighet fordi den ene halvdelen blir mer dominant enn den andre.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Det er ikke så enkelt for vesle Katie Verdecchia. Fordi hun hadde konstant anfall opptil flere ganger i timen, fant legene ingen annen råd enn å fjerne den ene halvdelen av hjernen. I dag lever Katie kun med sin venstre halvdel. Men kun etter to uker reiste hun seg og gikk.

Reorganiserer hjernen
- Vi ser at spesielt barns hjerne har en usedvanlig måte å reorganisere seg på slik at den ene siden tar over funksjoner som den andre delen tradisjonelt har, sier lege George Gallo ved John Hopkins Medical Institute i Baltimore.

Han var en av legene som var med på å operere Cameron Mott (9) som fikk fjernet den venstre halvdelen av hjernen da hun så vidt hadde fylt seks år. I dag er hun tilbake på skolen og virker ikke annerledes enn andre barn.

LES MER OM CAMERON HER

Vesle Katie har en lengre vei å gå. Katie lider av Aicardi-syndromet, en nedarvet nevrologisk lidelse som gjorde at hjernehalvdelene i utgangspunktet slet med kommunikasjonen. Katie var «heldig» i så måte at det kun gjaldt hennes høyre halvdel og ikke hele hjernen. Syndromet gjør at Katie i utgangspunktet henger etter i utviklingen. Blant annet var hun nesten lam på venstre side.

Blidere og mer fokusert
Da familien Verdecchia nylig gjestet Today Show, satt Katie mest og lekte med Ipaden der hun spiller spill.

- Hun er blidere nå, kan fokusere lenger på en ting og vi håper hun kan lære å snakke, sier hennes mor til The Daily Mail.

Under hele prosessen har moren laget en blogg om datterens fremgang.

Legene sier at det er usikkert hva Katie vil tilegne seg, men at hun antakelig vil få et langt mer normalt liv nå enn hun ville ha hatt. De sier svært mye kan skje i løpet av bare ett år. De håper også at hun vil kunne lære å prate, noe personer med Aicardi har problemer med, fordi hun fremdeles har venstre halvdel intakt der språksenteret sitter.

SE MER HER I THE TODAY SHOW

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere