Gå til sidens hovedinnhold

Nå klarer han bare å si ett ord i minuttet

Stephen Hawking mister trolig «stemmen» etter fylte 70 år.

Den verdenskjente forskeren, matematikeren og fysikeren Stephen Hawking har i flere tiår forsøkt å løse universets gåter. Han ble i ung alder diagnostisert med sykdommen amyotrofisk lateralsklerose, og ble dermed spådd et kort liv.

Hawking trosset alle odds, og runder denne uken 70 leveår. Men Hawking må trolig gi opp sin karakteristiske metallstemme som følge av at ansiktsmusklene stadig blir svakere.

Hawking bruker nemlig nervene i kinnbeina til å kommunisere ord via en sensor til en talemaskin.

Ett ord per minutt
Men nedbrytningen i ansiktsmusklene har ført til at han nå bare kan si ett ord per minutt ved hjelp av den metalliske talemaskinen, som har fulgt med ham i 35 år.

Det betyr at en motvillig Hawking trolig må benytte seg av en annen teknologi dersom han skal fortsette å kommunisere sine briljante ideer.

- Talen hans har blitt treigere og treigere, og på en dårlig dag klarer han bare å si ett ord i minuttet, sier Hawkings personlige assistent, Judith Croasdell.

- Vi tror dette skyldes nedbrytingen i kjevemusklene, sier hun.

- Vi forsøker å gjøre situasjonen bedre, og han må forsøke en ny teknologi.

Kan miste stemmen
Men dersom Hawking må ta i bruk ny teknologi for å kunne kommunisere, så mister han trolig den karakteristiske metalliske stemmen, som verden og han selv har blitt så godt kjent med de siste 35 årene.

- For ham så er dette en virkelig stemme. Han har hatt stemmen i 35 år, sier kollega og assistent Sam Blackburn, som også forsøker å finne en ny type kommunikasjonsteknologi til Hawking.

Og det er ingen tvil om at Hawking synes det er vanskelig å kvitte seg med stemmen.

- Det er det beste jeg har hørt, selv om den gir meg en aksent som har blitt beskrevet som alt fra skandinavisk og amerikansk til skotsk, sier Hawking.

Forventet levetid på ti år
Hawking er fortsatt ansatt som professor ved Universitetet i Cambridge. Universitetet skal feire 70-årslaget ved å holde en fire dager lang konferanse med 27 talere.

Personer som blir diagnostisert med amyotrofisk lateralsklerose, blir forespeilt en forventet levetid på ti år. Hawking har imidlertid levd med sykdommen i nesten 50 år.

Kilder: Daily Mail, Associated Press.

Nedenfor kan du se Stephen Hawking bli intervjuet av Time magazine.

HTML EMBED
Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå