*Nettavisen* Nyheter.

Nå kler de på seg

Foto: Shutterstock

Unge franske kvinner vil ikke lenger forbindes med toppløse trender.

23.07.09 12:08

(SIDE2:) På 1980-tallet skulle «alle» kvinner sole seg toppløse. Men på 1990-tallet og fram til i dag er det blitt mer vanlig at kvinner benytter begge bikiniplaggene.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Frankrike har imidlertid alltid vært toppløshetens høyborg i Europa, og landet der europeiske kvinner startet å ta av seg på overkroppen først når de var på stranden. Toppløs soling ble sett på som en idé og et ideal, langt mer utbredt enn det var andre steder på kontinentet. Å gå uten topp var frigjørende for kvinnen, og var tillatt i Frankrike fra 1970-årene, lenge før det ble tillatt andre steder.

Men dagens unge, franske kvinner kler på seg, skriver den britiske avisen The Guardian.

– Hudkreft
Nye feministiske idealer, en større viten om hudkreft og en motstand mot å vise kroppen som et fransk skjønnhetsideal oppgis av unge kvinner som årsaken til at de beholder bikinitoppen på.

LES OGSÅ: Dette ser du ikke lenger

Ifølge The Guardian har det vært en debatt blant franske akademikere og historikere om hvorfor franske kvinner nå kler på seg og den såkalte «monokinien», rett og slett bare bikinibukse, må vike for den todelte bikinien.

Fokus på perfeksjonisme
– Før ble det å gå toppløs sett som et frigjøringstegn og en måte å returnere til naturen på. I dag er likelønn og andre verdier mer knyttet til feministiske idealer. Samtidig er fokuset fra å kjempe for at kvinner skulle få gjøre det de ville med egne kropper endret seg. I dag sees kvinnekroppen langt mer som et uttrykk for lyst og begjær og det er en fokus på at kroppen skal være perfekt, sier Christophe Granger.

Granger har skrevet bok om Frankrikes sosiale kropps- og strandhistorie, «Corps d'été» eller «Sommerkroppen».

Fremdeles kjempes det imidlertid for kvinners rett til å gå toppløse. Det er ikke tillatt å bade eller sole seg toppløs ved offentlige svømmebasseng i Frankrike, og de kunstige strendene som skapes langs elven Seinen i Paris har også et forbud mot toppløssoling.

Dette har fått enkelte feministiske krefter til å rope ut, men alt i alt stiger både badedrakt og bikinisalget i Frankrike, mens salget av monokinien har falt voldsomt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag