*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer æ, ø og å

Er du lei av å lete etter hjemmesiden til elkjop og jotul? Nå kommer endelig domenenavn med norske tegn.

02.12.03 10:09

I februar 2004 tar Norid imot de første søknadene om domenenavn med helnorsk skrivemåte. De nye tegnene skal dekke alle offisielle norske skriftspråk, det vil si bokmål, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Det betyr at vi får 23 nye tegn å boltre oss med.

Med nasjonale tegn kan lokale navn og begreper brukes som domenenavn med vanlig, norsk skrivemåte. Mange selskaper i Norge har savnet en slik mulighet.

Blåbærsyltetøy.no
Foreløpig er domenenavn med standardtegn det sikreste, siden domenenavnsystemet er internasjonalt. Det kan oppstå problemer ved utveksling av adresser med nasjonale tegn, bare prøv å taste inn blåbærsyltetøy.no fra et tastatur som ikke har æ, ø eller å.

- Selv om det vil være begrensninger i bruken av domenenavn med nasjonale tegn, vil dette tilbudet helt klart gi nye muligheter når det gjelder lokal profilering av virksomheter. Overfor lokale markeder kan det ha betydning å kunne skrive et domenenavn på korrekt norsk, sier daglig leder i Norid, Hilde M. Thunem.

Først til mølla
I en overgangsperiode vil tildelingen av domenenavn skje ved trekning hvis flere søker om samme navn. Samtidig utvides antall tillatte domenenavn for én organisasjon fra 15 til 20. Det gjelder ingen fortrinnsrett til domenenavn med helnorsk skrivemåte og samme organisasjon vil bare bli med i trekningen med én søknad om samme navn. Det vil ikke være mulig å forhåndsbestille bestemte domenenavn.

Etter overgangsperioden skjer søknaden etter det vanlige ”først til mølla”–prinsippet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag