Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer askeskyen inn i norsk luftrom

Askeskyen vil mandag bevege seg inn i norsk luftrom.

I løpet av ettermiddagen mandag 23. mai vil aske fra utbruddet på Grímsvötn på Island bevege seg inn i norsk luftrom mellom fastlands-Norge og Svalbard, melder Avinor.

Etter klokken 14 mandag er det forventet at flytrafikken til og fra Svalbard vil kunne bli berørt - og stanset fra klokken 20.

Les også: - Keflavik åpner igjen

Les også: Ny SAS-rute påvirkes av askeskyen

Les også: Norske studenter rett ved vulkanen

Det er Avinor som overvåker utviklingen etter vulkanutbruddet på Island lørdag, mens det operative arbeidet ledes av Bodø kontrollsentral. De får prognosene for askeskyens bevegelse fra meteorologer i Norge og Storbritannia.

All trafikk til og fra Island stanset
All flytrafikk til og fra Island, og lokalt på Island, er stanset. Trafikken mellom USA og Europa er berørt gjennom at det brukes andre ruter.

Det er ennå usikkert hvordan askeskyene vil bevege seg det neste døgnet – og hvor vidt de vil berøre fastlands-Norge, ifølge Avinor.

Følg britiske Met Offices askevarsel her

Passasjerer bes holde seg løpende orientert gjennom sine flyselskap og reisebyråer.

Meteorologisk institutt følger utviklingen og sier asken kan komme inn over deler av Norge det nærmeste døgnet. Natt til tirsdag er det ventet at askeskyen beveger seg inn over Storbritannia. I neste runde kan den komme inn over Sør-Norge.

- Det kommende døgnet er vinden ugunstig i forhold til de sørligste delene av landet, sier statsmeteorolog Jan Erik Brandt til Nettavisen. Han understreker at det er snakk om prognoser og at flere faktorer avgjør hvordan askeskyen eventuelt vil ramme Norge, blant annet om utslippet fra vulkanen fortsetter og hvordan vinden blåser.

Ett år siden sist
Det er bare ett år siden en askesky fra Island sist gang berørte norsk luftrom. Utbruddet på Eyjafjallajökull i april 2010 førte til stenging av flere europeiske flyplasser og store driftsforstyrrelser i flytrafikken. For bare noen uker siden gjennomførte norske aktører og myndigheter en større askeøvelse, der sceneriet var et vulkanutbrudd på Island. Nå er det igjen alvor, denne gangen etter utbruddet på Grímsvötn lørdag 21. mai.

Styrken av vulkanutbruddet på Island er mandag noe mindre enn i går og har vært noenlunde stabilt gjennom natten, melder islandske Morgunbladid .

Ingen ambulansefly til Svalbard
Klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge, Jon Mathisen, sier til NRK at de har innstilt ambulanseflyginger til og fra Svalbard fordi det blir for langt å fly øst for komme rundt askeskyen.

Mandag morgen klokka 08 melder Oslo Lufthavn Gardermoen at vulkanutbruddet på Island foreløpig ikke har noen konsekvenser for flytrafikken på Gardermoen, med unntak av direkteruter til og fra Island.

Askesky kan ramme toppmøte
Næringsminister Trond Giske (Ap) er blant dem som kan bli rammet av askeskyen, melder Aftenposten.no. Statsråden har nemlig invitert til toppmøte om klima og økonomi på Svalbard dennne uken. Lederen for FNs klimapanel er en av dem som står på gjestelisten. Nå jobber Næringsdepartementet med alternativer, skriver avisa.

Se video av askeskyen søndag fra den russiske tv-kanalen RT under:

HTML EMBED

Her er vulkanen: Kartet under viser vulkanen på Grímsvötn i forhold til Eyjafjallajökull, der det var et større utbrudd i fjor.

HTML EMBED

View Vulkanutbrudd på Island in a larger map

Kommentarer til denne saken