Nå kommer Coppola-vinen til Norge

Foto: (Haugen-Gruppen Wine & Spirits)

Den berømte regissøren kan mer enn å lage gode filmer.

27.05.13 19:30

(SIDE2): Francis Ford Coppola (74) har vært stor på vinfronten i hjemlandet i en årrekke. Med egen vingård i Geyserville nord i Sonoma County på USAs vestkyst, har Coppola lagt til rette for å lage vin fra hele California. Vingården er i dag å anse som en fornøyelsespark med badeland, bocca-baner og et filmmuseum med alle av regissørens filmer representert ved bilder, Oscar-statuetter og filmrekvisitter, og en hel del aktiviteter i tillegg til vinsmaking og restauranter.

Lang tradisjon
Med lange vintradisjoner fra slekten i Italia har Francis Ford Coppola alltid elsket både mat og vin, og skal tidlig ha ønsket seg å lage sin egen vin. Coppola lanserte sin første vin i 1977, og har siden den gang tatt et jafs av det amerikanske vinmarkedet. Vinene har blitt storselgere i USA, og kanskje har filmregissøren seilt på sitt gode navn en stund, men det er ingen tvil om at Coppola kan sin vin. Med seg på laget i starten hadde han faren Carmine, sin kone og de tre barna. Og som den familiemannen han er har han også laget vin ved navn «Sofia» (datteren) og «Eleanor» (kona) for å hedre dem, og selvsagt sin egen kolleksjon med fin filmreferanse over seg; «Director´s Cut».

Kommer til sommeren
Et utvalg av Coppolas viner ble presentert ved en vinsmaking på den amerikanske ambassaden i midten av mai, og da ble det også kjent at den italiensk-amerikanske regissøren lanserer vinen i Norge i løpet av juli.

Fem viner, hvorav tre er hvite og to er rød, vil bli å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Coppola kjøper inn druer fra store deler av vinområdene i California for å lage de mange vinene under eget navn. Og disse fem vinene er laget på druer hentet fra ulike vingårder i vinområdene Monterey, Mendocino og Lordi, i tillegg til områdene Sonoma og Napa Valley. Vinene som blir tilgjengelig på det norske markedet er delt inn i to kategorier, en hverdagsvin under navnet Rosso & Bianco-serie og en litt dyrere variant ved navn Diamond Collection.

Side2 har testet vinene, og kan trygt anbefale å gi dem en sjanse.

Francis Ford Coppola Rosso & Bianco Chardonnay
(kr 146,50)

Denne er lys gylden i fargen med fin klarhet.

Ganske kraftig aroma av modne tropisk frukt og litt blomster over frisk grønn frukt. Denne er veldig frisk og god, lettdrikkelig og med god syre. Ueiket.

Fin å nyte på terrassen i solen.

Laget på 100% Chardonnay plukket i Mendocino og Monterey.

Francis Ford Coppola Rosso & Bianco Rosso
(kr 146,50)

Medium dyp rubinrød. Fin duft av mørke røde bær som solbær og med et hint av krydder. Godt av røde bær i smaksbildet, runde tanniner og litt varm i ettersmak.

En enkel vin å nyte til sommerens kjøttfulle grillmat.

Laget på 27% Syrah, 27% Cabernet Sauvignon, 22 % Zinfandel og 24% Petit Sirah fra Lordi.

Francis Ford Coppola Diamond Collection Chardonnay
(kr 165,90)

Fin gylden farge.

Det dufter av grønn frukt, litt blomst og fat. Fet og saftig i smaken, god lengde med mye fat i ettersmaken. Kremet.

En god Chardonnay, men den er ganske eiket og bør nytes til fiskemåltid med saus eller til fiske fra grillen.

Laget på 100% Chardonnay fra to ulike vingårder i Monterey.

Francis Ford Coppola Diamond Collection Zinfandel
(kr 165,90)

Blårød i fargen. Dufter av friske mørkerøde bær med et hint av lakris og krydder. Mye det samme i smaksbildet, med litt pepper i en god ettersmak. Litt varmende og ganske modne bær i smaken. Er du glad i Zinfandel er dette absolutt en vin verdt å prøve.

Selv om man kun skriver Zinfandel på flasken (det er lov i USA), så er denne blandet med noe Petite Sirah. Denne er laget på 76% Zinfandel og 24% Petite Sirah plukket i Sonoma og Paso Roble.

Francis Ford Coppola Diamond Collection Claret Cabernet Sauvignon
(kr 193,90)

Claret er flaggskipet i Diamond Collection, og er en kraftig og god rødvin.

Helt dyp rubinrød. Dufter godt av røde bær som solbær og kirsebær med hint av vanilje. Mye kraftig frukt og fat i en ganske lang ettersmak, varmende og med mye tanniner og god saftighet. Fint krydder i slutten. God balanse.

Ville valgt til skikkelig feit biff på grillen med stekte poteter og god, kraftig saus til.

Laget på 79% Cabernet Sauvignon, 13% Petit Verdot, 5% Malbec og 3% Cabernet Franc fra vingårder i Napa Valley, Sonoma og El Dorado.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.