RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer desemberstormen

Her går det for seg. Varme og kalde luftstrømmer møtes og sånt blir det gjerne uvær av.
Her går det for seg. Varme og kalde luftstrømmer møtes og sånt blir det gjerne uvær av. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
Enkelte steder i landet vil det blåse opp mot 20-25 meter per sekund. Og det skal bøtte ned.

Bergensavisen/Nettavisen: Det bygger seg om et kraftig stormsenter ved Grønland nå, som skal prege været i Nord-Europa denne uken. Og med den geografiske posisjoen denne byen vår har i Nord-Europa vil vi merke det kraftig.

Les også: Venter bølger opp mot 30 meter

Ifølge statsmeteorolog Martin Granerød er det en klassisk desemberstorm som er på vei til vestlandskysten. Den skyldes brytningene mellom kald vind fra Grønland og varmere vind som følger Golfstrømmen.

– Heldigvis befinner lavtrykket seg så langt vest når det er på sitt kraftigste. Vi får ikke de kraftigste vindene her, sier Granerød til Bergensavisen. 

«Forskjellig temperatur i to luftmasser fører til forskjellig lufttrykk i de to luftmassene. Vind oppstår når luft strømmer fra området med høyt trykk til området med lavt trykk for å jevne ut denne trykkforskjellen», står det om vind i Wikipedia.

Granerød forklarer at årsaken til at vi ofte får stormer i desember er at det denne måneden fremdeles er en viss varme i sjøen igjen, slik at man får disse brytningene mellom varm luft derfra og kald vind nordfra.

Storm i kastene

Tirsdag ettermiddag og kveld ventes det full storm på kysten. Videre utover uken vil det også være mye vind. Bergen sentrum, sier Granerød, vil få få vindkast opp i 20-25 meter per sekund som tilsvarer liten storm.

– Det er ofte kastene som gjør skade, sier han. 

Mye regn og vind

Også andre steder i landet blir det uvær de nærmeste dagene. Ifølge yr.no er det ventet opp mot 13 sekundmeter i Tønsberg og det kan bli rundt 11 millimeter med regn natt til onsdag. I Oslo kan vinde komme opp i 11 sekundmeter og opp mot 10 millimeter nedbør natt til onsdag.  I Stavangerområdet skal det bøtte ned sent tirsdag kveld. Met opp mot 27 millimeter nedbør og 10 sekundmeter i vindkastene. Kristiansand får også mye regn og vind. 

Glatte veier

Granrød forklarer at kastene er rett og slett sterk vind i høyere luftlag som i kortere perioder slår ned. Samtidig er det slik at vindretningen er sørover, ganske parallelt med kysten.

– Det gjør at det ikke blir så dramatisk som om den sto rett på, sier han til Bergensavisen

Om nettene er det ventet lave temperaturer, som gjør at det kan bli glatte veier, sykkelveier og fortau for morgentrafikantene. Granerød venter ikke at det skal snø.

– Kommer det noe annet enn regn blir det vel hagl, spår han.

Tirsdag blir det ganske lite nedbør først på dagen, utover kvelden blir det mer og mer av det. Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere