Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer det et skikkelig snøfall

Det blir en ekstra hvit start på det nye året på Sør- og Østlandet.

Allerede mandag kveld vil det komme snø i indre deler av Østlandet.

- Prognosene har endret seg noe, så det ser ikke ut som det blir så mye snø som først antatt, men det blir likevel en god del. Nord for Mjøsa vil det komme snø allerede i løpet av mandag kveld, forteller meteorolog Solbjørg Apeland i StormGeo til Nettavisen.

Snø i sør
Den største delen av snømengden som er meldt i den kommende perioden vil imidlertid legge seg på Sørlandet.

- Det ser ut som det er i vest for Oslofjorden det kommer mest snø i løpet av denne perioden. Det vil trolig komme mellom 20 og 30 cm mellom mandag og torsdag, sier hun videre.

Selv om det ser ut som det er sørlendingene som stikker av med mest snø, vil det også komme en del på Østlandet.

- Det kan se ut som det også vil falle mellom 10 og 15 cm snø på Østlandet, sier Apeland.

Opphold i nord
I de nordlige deler av Norge vil det stort sett bli oppholdsvær framover.

- Nordland vil få lettskyet vær, i Troms og Finnmark vil det bli skyet og stort sett opphold. Det vil komme enkelte snøbyger langs kysten, fortsetter hun.

Finn ut hvordan været blir der du er her.

Solformørkelse
På tirsdag er det også meldt om at en solformørkelse vil komme til syne på himmelen. Hvis du bor i Nordland og Troms er det størst sjanse for at du vil kunne få med deg dette.

- Det er gode muligheter for klarvær i Nordland. Det er også muligheter for at det kan bli skyfritt også i Troms, forteller meteorologen videre.

Les mer om solformørkelsen her.

Mildt til helga
Det er imidlertid fare for at snøen som vil legge seg i løpet av uka ikke vil vare så lenge.

- Selv om det er litt tidlig å si så mye om helgeværet, viser prognosene nå at vil det komme en sørøstlig vind over Sør-Norge. Sørlandet vil få en del nedbør og det er nok sjanse for at snøen som har falt til dels vil regne bort, sier hun videre.

Men indre deler av Østlandet vil antagelig få beholde snøen som har kommet.

- Langs kysten av Sørlandet blir det nok regn, men det en sjanse for at temperaturen vil holde seg på minussiden, og da vil snøen ligge over helga, sier hun.

- Klare for alt
Statens vegvesen stålsetter seg nå for snøkaos på veiene.

- Når vi får slike meldinger går vi gjennom beredskapen vår. Snømåking og salting har vi egne entreprenører som tar seg av og vi har stor tro på at de klarer de utfordringene som eventuelt kommer. Vi er klare for alt, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje til Nettavisen.

Kan ta ekstra lang tid
Han ber om forståelse for at det kan ta ekstra lang tid å ta bort all snøen hvis den kommer i store mengder som værvarslet nå tilsier.

- Vi vet av erfaring at vi skal greie å ta bort snøen som kommer, men det kan ta ekstra lang tid om det blir et kraftig snøfall. Vår beredskap skal i utgangspunktet være dimensjonert for å takle de aller fleste værvarslene. Vi skal gjøre veiene så sikre som mulig, så ber vi bilistene gjøre sin del, konstaterer pressesjefen.

- Hva er det viktigste å tenke på når som bilist under sånne forhold?

- Reduser farten, vurder om det strengt tatt er nødvendig å kjøre bil og ellers vise sunn fornuft, avslutter han.

Kommentarer til denne saken