Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer ekstremværet

- Vi har generelt et kaotisk værbilde.

Etter forrige helgs ruskevær er det veldig usikkert hvor mye nedbør det blir framover. Det eneste sikre er at det blir noe kjøligere overalt, og da er det mulighet for klarvær og sol etter hvert.

Første del av helga vil preges av ekstremværet Kyrre som denne uka raser over Nord-Norge. Statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt begynner med det han er sikrest på:

– Parallelt med uværet i nord blir det mer ruskevær også i sør denne helga, i form av mer vind og nedbør. Værtypene roer seg utover søndag, sier han til NTB.

Fra mandag er det hele mer usikkert:

– Vi har generelt et kaotisk værbilde. Atmosfæren er veldig usikker på seg selv, og vi har veldig mange løsninger i prognosene våre. Vi har landet på det vi ser som mest sannsynlig, men jeg blir ikke forundret om det blir annerledes.

Klart og kaldt

Det ene han er ganske sikker på er at fra søndag roer værforholdene seg i Nord-Norge:

– Det innebærer roligere vindforhold, med enkelte snøbyger i Finnmark og Troms, ellers opphold.

– Fra mandag ser det ut til at klar været kommer, og det blir ganske rolig og litt kaldere, særlig i indre strøk. Fra onsdag og fram mot neste helg blir det fortsatt forholdsvis rolig og ganske kaldt i Nord-Norge, men noe økende bygevirksomhet, særlig i ytre strøk, sier Mentzoni.

I Sør-Norge ventes det også avtagende røft vær søndag:

– Det begynner med ganske sterk vind langs kysten og ikke minst i fjellet. Det blir en del nedbør, særlig på Vestlandet, i form av regn i lavlandet og som snø og sludd i høyden.

– Ikke noe sol på søndag?

– Østafjells kan vi få oppholds vær først på søndag, senere blir det litt nedbør.

Best østafjells

Den siste uka har flere deler av landet opplevd klar vær og relativt høye temperaturer. På Kongsberg var det 16,6 grader onsdag.

– Slik blir det ikke neste uke. Det blir litt kjøligere i hele landet, men det kan variere.

I Sør-Norge vil vinden på kysten og i fjellet fortsette, men minke etter hvert.

– Byge været fortsetter fra mandag i Trøndelag og på Vestlandet, mens det blir lite eller ingen nedbør i lavlandet østafjells. Der kan det faktisk bli sol, sier Mentzoni.

Fra midten av uka fortsetter den skiftende værtypen i sør,

– Fra onsdag kan også Trøndelag og Vestlandet få oppholdsperioder, men hovedinntrykket er fremdeles periodevis vind og nedbør der, fortsatt lite nedbør østafjells, og en kjøligere værtype over det hele, selv om temperaturen vil variere noe. (©NTB)

FØLG NETTAVISENS VÆRBLOGG HER:

HTML EMBED


Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken