*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer høststormen

 

NY STORM: Denne uken kan det bli vått og mye vind flere steder. Her fra da stormen «Urd» herjet på Lista, julen 2016. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Høststormen er på full fart inn mot landet, og verst går det ut over Vestlandet, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal.

20.10.19 19:45

Søndag sendte nemlig Meteorologisk institutt ut flere farevarsler angående uka som kommer, med tirsdag som den soleklart verste dagen.

- Det går mye på vindkast, og med gult farenivå snakker vi sterk vind, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen.

- Sikre løse gjenstander

Vinden vil ta seg opp, og spesielt Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal vil merke kraftige kast oppimot 30 meter i sekundet.

- Man skal alltid være observant (under slike forhold, journ.anm.), og har man løse gjenstander bør man sikre det, sier Gislefoss.

Men også på Vestlandet og i Nord-Norge vil man kunne merke stormens krefter.

Klikk på bildet for å forstørre.  

- PASS PÅ: Statsmeteorolog oppfordrer til å være oppmerksomme nå som det er sendt ut farevarsel for kraftige vindkast. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Ifølge meteorologen vil det bli tilskyet på mandag, men så kommer lavtrykket inn over Vestlandet og Nord-Norge. Da blir det både mye nedbør og vind.

Spesielt førstnevnte sted kan man forvente en «skikkelig høstuke», med fortsatt nedbør, og kuling gjennom uka.

- Det er nok mulig at de verste områdene blir fra Saltfjell og sørover, mener Gislefoss

Svekkes på onsdag

Men etter at tirsdagen er passert vil det verste været være forbi.

- Det er typisk at slike lavtrykk kommer og så svekkes det igjen og går nordover langs kysten. Når vi kommer til onsdagen vil det nok fortsatt være kraftig vind i Nordland, men da begynner det å bli svekka, forteller Gislefoss.

Han legger til at også Trøndelag ligger i faresonen med tanke på sterke vindkast utover onsdagen i tillegg.

- Vi kan få vindstyrke fra sterk kuling til liten storm, men det er såpass langt fram i tid at det er vanskelig å si noe for sikkert, sier statsmeteorologen.

Gislefoss kan også glede befolkningen i sør med at det kan se ut til å gå mot en tørrere værtype i dagene framover.

- I hvert blir det mildt i store deler av kommende uke, men også litt kaldere mot slutten av uka. Det vil nok variere litt, forklarer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag