Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for Østlandet, der det er fare for is. i Agder og Rogaland kan man vente flom.

Vegtrafikksentralen vest forteller til Nettavisen lørdag, at det er speilblanke veier i deler av Rogaland, Sunnhordaland og Osterøy. Fredag og gjennom natten til lørdag var det plussgrader og regn i områdene. Så har det klarnet opp og blitt kaldere lørdag morgen. Dermed har vannet frosset til isholke på veiene.

Isholke varsles det også om i Agder og på Østlandet rundt Oslofjorden.

Fra fredag: Snøkaos på veiene – nå får bilistene skryt

– Kan føre til lokale oversvømmelser

«Fredag kveld vil omslag til mildvær føre til ising og regn som fryser på bakken i deler av Agder. Fra lørdag formiddag må også deler av Østlandet belage seg på vanskelige kjøreforhold og svært glatte veier» skriver Meteorologene på Twitter.

Utover ettermiddagen gjelder dette også områdene nordover mot Mjøsa, heter det i farevarselet fra Meteorologisk institutt.

I Agder og Rogaland er det gult farevarsel. Her er det frost i bakken og mye snø og is på veiene, samtidig som det ventes væromslag lørdag formiddag med snøsmelting og regn opp mot 600 meter over havet. Farevarselet advarer om at dette kan føre til lokale oversvømmelser.

Denne brøytebilen er en av årsakene til at Gardermoen er en av Europas punktligste flyplasser.

– Det ventes ikke flom i elver, men økende vannføring og eventuell ispropper kan føre til lokale oversvømmelser i bekker og små elver, heter det.

Statsmeteorolog: – Store utfordringer

Statsmeteorolog Rafael Escobar forteller til Nettavisen at det ventes væromslag senere lørdag, med regn som fryser til is når den treffer bakken. I høyden vil nedbøren komme som snøfokk. Det vil skape vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

– Vi ser for oss at det blir en del utfordringer utover ettermiddag og kvelden, sier han.

Vegtrafikksentalene i Sør og Øst, sa til Nettavisen at veiene var fine tidlig lørdag, men at varmere og våtere vær skaper trøbbel utover ettermiddagen og kvelden.

Lørdag ettermiddag kommer politiet i Oslo med en tydelig oppfordring:

– Dersom du ikke trenger å kjøre bil i dag, anbefaler vi deg om å la bilen stå, skriver de på Twitter.

– Ta det med ro, gå og kjør etter forholdene. Vær klar over risikoen du tar ved å reise på veiene i dag. Vurder om gevinsten ved å bruke bilen er verdt risikoen? rådet statsmeteorolog Rafael Escobar.