Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer nytt superbredbånd

Telenor jobber i det skjulte med å firedoble hastigheten på mobilt bredbånd.

Nylig kunne vi fortelle at både NetCom og Telenor var ferdig med å oppgradere hele 3G-nettet sitt med såkalt Turbo-3G, eller HSDPA som er den tekniske beskrivelsen. Det betyr at den teoretiske nedlastingshastigheten i mobilnettet nesten tidobler seg fra rundt 384 kilobit per sekund til 3,6 megabit per sekund.

Eller sagt på en annen måte: Det begynner å bli virkelig bredbåndstendenser på mobilt bredbånd.

Ikke like mye ressurser til ale
Men 3G-nettet har et fundamentalt problem: Båndbredden som er tilgjengelig er svært begrenset. Du som mobilbruker kan i dag i teorien oppleve å få 3,6 megabit i nedlastingshastighet, men dette vil du ytterst sjelden oppleve. Problemer er nemlig at alle som er koblet til en basestasjon må dele på båndbredden på 3,6 megabit.

Jo flere som er koblet på, og jo flere som laster ned tunge ting, jo dårligere hastigheter får hver enkelt bruker. Bruken av mobilt bredbånd i Norge øker eksplosivt, og dette er i ferd med å skape kapasitetsproblemer for brukerne.

Skal doble kapasiteten
Telenor er derfor i det stille i ferd med å teste og bygge ut områder med mye datatrafikk med en raskere form for HSDPA enn det som i dag benyttes. Denne har en kapasitet på 7,2 megabit. Samtidig med denne oppgraderingen begynner Telenor også å rulle HSUPA (High-speed Upload Packet Access), som gir raskere hastigheter på trafikken som sendes fra mobilen og ut på nettet.

- Jeg kan bekrefte at vi over en periode har drevet på med pilottesting i Bærum på 7,2 megabit. Det har vært veldig vellykket. Vi kommer til å åpne for en raskere datahastighet der vi ser at det hastighetsmessig er nødvendig. Det gjelder i de 4 største byene i første omgang, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Nettavisen.

Gjøres ikke for å gi skyhøye hastigheter
Denne oppgraderingen er derimot ikke laget for at brukerne skal få dramatisk raskere hastigheter, men tanken er at brukerne skal kunne beholde dagens hastigheter, selv om det kommer flere kunder.

- Vi gjør ikke noe stort nummer ut av dette. Vi gjør dette som et kapasitet- og kvalitetstiltak, forteller Amundsen.

- Det betyr at du ikke kan forvente 5 og 6 og 7 megabit i nedlastingshastigheter, men det vil føre til at eksisterende kunder fortsatt vil kunne få en god opplevelse ved dataoverføring rent hastighetsmessig. Vi kommer ikke til å åpne 7,2 megabit for 7,2 megabit sin skyld, eller over hele landet, men der det er nødvendig av kapasitetshensyn, påpeker Amundsen.

(saken fortsetter under bildet

Gir høyere opphastighet samtidig
Oppgradering til HSUPA kommer i de fleste tilfeller samtidig med oppgradert nedlastingshastigheter.

- HSUPA vil komme på mange av mange av disse stasjonene, men vi har noen tekniske utfordringer med HSUPA på enkelte av basestasjonene. Men på de aller fleste basestasjonene som oppgraderes til 7,2 megabit vil det også komme UPA, sier dekningsdirektøren.

Det betyr i praksis at hastigheten på opplastingshastigheten firedobles.

- Per i dag holder vi på med oppgradering av en del basestasjoner. Kundene vil ikke merke dette før tett opp under jul, sier Amundsen.

Ikke gjort i en håndvending
En slik oppgradering er dessverre ikke bare å skru på en knapp. Rent teknisk er det ikke så mange ting som må på plass for å skru opp hastigheten på dagens nett, men problemet er at nettlinjene som går fra basestasjonene og inn til Telenor i dag er på rundt 4 megabit.

Det vil si at en oppgradering til 7,2 megabit i mobilnettet ikke har noen effekt uten at også linjene til basestasjonene oppgraderes. Dette tar både tid og koster en del penger.

Ny løsning neste år
Neste steg når det kommer til hastighetsøkninger i mobilnettet er den såkalte LTE-teknologien (Long Term Evolution). De teoretiske makshastighetene på LTE er 80-160 megabit per sekund. Ericsson, som er en av de store produsentene av utstyr til basestasjoner, regner med å ha LTE-klart til mobiloperatørene i løpet av neste år.

Så vidt Nettavisen forstår vil utbyggingen av LTE i Norge, i alle fall i starten, bære preg av det samme taktikk som dagens oppdatering fra Telenor: Hensikten er først og fremst å tilby mer totalkapasitet, fremfor ekstremt høye hastigheter til enkeltpersoner.

Annonse fra Nettavisen:Prøv vår nye backuptjeneste SafeBackup

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken