Nå kommer orkanene

Foto: - (National Hurricane Center)

Årets to første stormer i Atlanterhavet har fått navn. Møt Ana og Bill.

16.08.09 13:58

Orkansesongen i Karibia står for døren, og lørdag fikk de to første tropiske stormene i Atlanterhavet navn.

Ana og Bill ligger foreløpig et godt stykke ut i Atlanterhavet. Bill er 1300 kilometer sørvest for Kapp Verde-øyene, og det er ventet at stormen øker i styrke til en orkan i løpet av de neste dagene.

- Styrkingen indikerer at Bill rolig blir en orkan i løpet av tre fire dager, heter det i et varsel fra National Hurricane Center.

Bill kan om noen dager true Puerto Rico og Bahamas.

Før Bill kommer imidlertid Ana. Den stormen kan også true Puerto Rico, men NHC tror også at Ana vil passer over det sørlige Florida i løpet av fem dager.

Men de foreløpige rapportene viser at Ana neppe blir en orkan.

I løpet av orkansesongen vil trolig en rekke stormer true øyene i Karibia og det sørlige USA. Og stormene har alt fått navn, selv om de ikke er dannet ennå. Årets stormer vil komme i denne rekkefølgen:

Ana
Bill
Claudette
Danny
Erika
Fred
Grace
Henri
Ida
Joaquin
Kate
Larry
Mindy
Nicholas
Odette
Peter
Rose
Sam
Teresa
Victor
Wanda

Ekspertene mener imidlertid at alle navnene vil bli tatt i bruk. Årets sesong vil nemlig ikke bli dramatisk med normal til lav aktivitet. National Oceanic and Atmospheric Administration har forsket seg frem til at det vil bli mellom sju og 11 tropiske stormer, og fra tre til seks orkaner, skriver Reuters.

Den mest dramatiske sesongen var I 2005. Da rammet 28 tropiske stormer Atlanterhavet, og av dem ble hele 15 orkaner.

Det var også i 2005 at orkanen Katrina rammet New Orleans hardt. Totalt kostet Katrina 1836 menneskeliv, mens 705 fortsatt er savnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.