RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer polakkene

Sist oppdatert:
Polske gjestearbeidere strømmer til Norge som aldri før. Siden nyttår har 12.308 polakker fått arbeidstillatelse, og det truer grunnlaget for dyre norske håndverkere.

EU-utvidelsen 1. mai åpnet grensene for en arbeidsinnvandring uten like.

I tiden etter har strømmen økt hele 62 prosent i forhold til samme periode i fjor, går det fram av nye tall fra Utlendingsdirektoratet gjengitt i VG.

Fri flyt av kapital og arbeidskraft er et av poengene med EU og EØS, og da kan ikke det vi nå opplever komme overraskende på norske politikere.

Derfor er det mer enn underlig at en normalt populistisk liberalist som Fremskrittspartiets Per Sandberg er bekymret: - På lengre sikt frykter jeg at norsk arbeidskraft kan bli utkonkurrert, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

Og LO, så sin side, gjør hva de kan for å sikre at polakkene får så høy lønn som mulig. (Som om det skulle føre til at færre får lyst til å komme hit!)

For kundene til norske håndverkere, som har funnet seg i dyrt arbeid og håndverkere som ikke kommer som avtalt, ser nok verden noe annerledes ut. Svært mange vil nok være glad for at den nye konkurransen som på sikt kan presse nedover prisene også på norske håndverkere.

VG har intverjuet to polakker, som tar 130 kroner timen for snekring og gulvlegging. Det er tre ganger mer enn lønna i Polan, så de er godt fornøyd. - Men det er ikke så lett å spare fordi det koster så mye å leve her, sier den ene.

Det norske kostnadsnivået er altså tungt også for gjestearbeiderne.

Likevel er to av tre gjestearbeidere polakker, og i motsetning til Sandberg - som lar fremmedfrykten blinde for sitt liberalistiske grunnsyn - ønsker vi dem velkommen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere