RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer skattesvaret

Foto: Montasje/ Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Snart får du vite om du får baksmell eller kan slå jubelen løs. Her ser du hvordan.

Skatteetaten er i full gang med å produsere årets selvangivelser. Utsendingen starter tirsdag 22. mars, men allerede i dag mandag 14. mars har de fleste mottatt noe i posten fra Skatteetaten.

- Vi startet i uke 11 med utsendingen av brosjyren «Rettledning til postene» til alle landets husstander. Rettledningen inneholder en beskrivelse av alle postene i selvangivelsen, og kan være til god hjelp for å forstå og kontrollere alle opplysningene i selvangivelsen. Ta derfor godt vare på den, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet Eva Karin Dahle Rabben til NA24.

Årets rettledning er knallrosa og finnes i fire språkversjoner: bokmål, nynorsk, samisk og engelsk.

I tillegg til «Rettledning til postene» sender Skatteetaten ut en brosjyre som er en starthjelp til lønnstakere og næringsdrivende. Den siste sendes sammen med selvangivelsen.

Papirutgaven av selvangivelsen vil være fremme i landets postkasser senest 8. april. Men du behøvere slett ikke vente på postmannen.

Allerede fra morgenen tirsdag 22. mars kan du sjekke din foreløpige skatteberegning for inntektsåret 2010 på nett.

- Selvangivelsen er tilgjengelig på nett fra 22. mars, bekrefter Dahle Rabben.

Til sammen 425.000 skatteytere har gitt beskjed til Skatteetaten at de ikke ønsker papirversjonen tilsendt. De håndterer alt som har med selvangivelsen å gjøre via nett.

Slik logger du inn
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille her

Sjekk ligningverdien på boligen
- Er det noe spesielt vi bør være oppmerksomme på i år?

- Det mest spesielle i år er at svært mange får ny ligningsverdi på boligen. Den nye ligningsverdien er basert på opplysninger skatteyterne selv har sendt oss. Dersom du mener likningsverdien oppført på den kommende selvangivelsen er for høy kan du kreve å få satt ned likningsverdien ved å dokumentere markedsverdien på boligen, opplyser Dahle Rabben.

Kravene til dokumentasjon for å endre likningsverdien er de samme som før. Dokumentasjonen må være fra 25. juni 2010 eller senere.

Godkjent dokumentasjon av markedsverdi er:

* takst fra kvalifisert takstmann

* verdivurdering fra eiendomsmegler som har kjennskap til distriktet

Et alternativ er å dokumentere observerbar markedsverdi, dvs. det eiendommen eller en tilnærmet lik eiendom i samme område ble solgt for.

På Skatteetatens nettsider finner du flere god råd og tips til årets selvangivelse:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere