Nå kommer snøen i både nord og i sør

Mandag kveld var det allerede mye snø langs veiene i Tromsø. Dette bildet ble tatt på Dramsvegen klokken 23.00 mandag.

Mandag kveld var det allerede mye snø langs veiene i Tromsø. Dette bildet ble tatt på Dramsvegen klokken 23.00 mandag. Foto: Stian Saur (Nordlys)

Tirsdag våkner Tromsø opp til 10-20 centimeter snø.

04.11.14 06:11

I hele kveld har det blåst godt i hele den nordligste delen av landet. Ytterst på Ringvassøya utenfor Tromsø er det målt 50 knops vind mandag kveld, skriver Nordlys.

Og flere steder på yttersida av Senja og Ringvassøya i Troms er det målt mellom 40 og 50 knops vind.

Samtidig med den sterke vinden, går nedbøren over fra regn til sludd og snø, og samtidig med vinden skal det snø tett gjennom hele natta.

Finn fram spaden
Vervarslinga for Nord-Norge har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold når regnet blir det snø, og tidlig tirsdag kan folk forbered seg på å måtte finne fram spaden igjen.

- Det blir lokalt store forskjeller, men i Tromsø kan vi regne med at det ligger mellom 10 og 20 centimeter snø i morgen tidlig, opplyser vakthavende meteorolog Raphael Kuhnel til Nordlys.

Gjennom hele mandag kveld har det snødd tett i Tromsø og det skal fortsette gjennom natta.

Kuhnel forteller at det er målt full storm flere steder og at vinden vil øke i styrke enkelte steder.

Aller mest vind blir det i ytre strøk av Nord-Troms og Finnmark.

- Tirsdag vil det gradvis minke, og det dreier til nordlig vind. Samtidig vil det fortsette å snø i Troms og Finnmark, sier Kuhnel.

Snøen vil forsvinne igjen
Når vinden og snøbygene har rast fra seg i løpet av tirsdag banker så kulde på døra og temperaturen synke ganske kraftig.

- Det blir synkende temperaturer gjennom tirsdag og helt fram til onsdag kveld. Det ser ut som kulda vil vare helt fram til helga.

Med kulda blir det i alle fall en rolig værtype, men tro ikke at vinteren er kommet for å bli.

Skal vi tro meteorologen kommer snøen som faller til å forsvinne igjen allerede til helga.

- I helga ser det ut som at snøen vil forsvinne når det blir mildere og regn. Men det er langt fram og mer usikkert, sier Kuhnel.

Snø i sør
Også i Sør-Norge kan det bli rett så vinterlig. La du ikke om til vinterdekk da den første snøen kom, så bør du gjør det nå, skriver Drammens Tidende.

Mandag kveld og natt til tirsdag kan det komme sludd i helt ned i lavlandet i Drammen og kommunene rundt. Og det ser ut til å komme mye nedbør. Fra torsdag slår det til med snø, men det ser ikke ut til å bli det helt store mengdene.

– Da kan det komme snø helt ned i lavlandet i Drammensområdet, så da bør folk ha vinterdekk om de skal ut og kjøre, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Eldbjørg Moxnes til dt.no.

OBS-varsel
Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Aust-Agder, Telemark og Buskerud med melding om vanskelige kjøreforhold på grunn av snø over 800-1.000 meter fra mandag kveld.

– Det er vanskelig å si sikkert om snøen vil komme ned mot 800 meter eller 600 meter. Men vi sender ut OBS-varsel for at folk skal være ekstra oppmerksomme. Og skal de på tur med bil i høyereliggende områder, så er det nok lurt med vinterdekk.

Under null i fjellet
Men allerede mandag kveld ventes det altså rundt null grader og fare for sludd i lavereliggeende områder. Torsdag kaldere og snø, så mildere til helga.

Men i høyfjellet ser gradestokken ut til å holde seg under null i tiden som kommer. Fredag og lørdag snø, og mer snø over helga.

– I fjellområdene over hele Østlandet må man regne med snø nå. Både Langfjella, Jotunheimen og skidestinasjoner som Geilo, sier meteorologen.

Her oppdaterer du deg på værfronten:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Les flere saker i Nordlys og Drammens Tidende


Redaksjonell anmerkning:
Tittelen Tiddelibom henspeiler på barnesangen "Det snør, det snør" skrevet av Thorbjørn Egner (melodi Christian Hartmann), og har sitt utspring fra historiene om Ole Brumm. Den brukes flittig i barnehager.

Første vers lyder:

Det snør, det snør,

tiddeli bom

det er det det gjør,

tiddeli bom

Nå snør det mye mer enn før,

tiddeli bom - og huttemeg tu.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.