Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer snøen: – Skift til vinterdekk innen lørdag!

Østafjells kan få høstens første snøfall denne uken, melder meteorologene.

Et lavtrykk ifra sør kan skape snøkaos på Østlandet i starten av neste uke:

- I nordlige deler av Skandinavia er det mye kald luft nå. På Finnmarksvidda var det for eksempel ned mot 20 minus i natt. Et lavtrykk som kommer inn sør for Skandinavia i helgen vil trekke mye av denne kalde luften ned fra Nord-Norge. Det betyr at vi kan få sludd og snø Østafjells kommende søndag og mandag, forteller statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen.

Se video av nedbøren øverst i saken.

Les også: Venter snø­kaos på Østlandet - disse tallene overrasker forsikrings­selskapet

Sikre på nedbør

På grunn av at dette fremdeles er noen dager frem i tid, er det fremdeles mye som er usikkert, men at lavtrykket kommer til å gi nedbør er man rimelig sikker på allerede nå:

- Spørsmålet er hvor høyt snøgrensen kommer til å ligge. Det kan hende det kommer så høyt som 200-400 meter, og da slipper mange unna. I kystområdene vil det ikke bli stort kaldere enn 0 grader, så her vil nedbøren falle som sludd, men et større område på Østlandet vil få sitt første snøfall på søndag og mandag. Hvor mye er foreløpig for tidlig å slå fast, sier Fagerlid.

Meteorologene skriver på Twitter at det er små marginer som skiller om det blir regn eller snø i lavlandet, men at man i hvert fall vil få oppleve hvit nedbør i høyereliggende strøk.

- Skift til vinterdekk innen lørdag

Fagerlid forteller videre at dem som ikke har skiftet til vinterdekk bør gjøre det snarest:

- De som enda ikke har gjort det bør gjøre dette innen lørdag. Vi har ingen sympati med dem som står i grøfta på søndag eller mandag.

For Østlandet vil lavtrykket på sikt føre til kaldere temperaturer:

- Etter nedbøren vil det bli minusgrader de fleste steder, med tørt og kaldt vær som preger værsituasjonen.

Dårlig vær

Ellers i landet er det mye ruskevær om dagen, ifølge meteorologen:

- Dette skyldes et lavtrykk utenfor Midt-Norge, som gir dårlig vær til både Vestlandet og sentrale deler av landet i dag og i morgen. Østafjells vil få det beste været fram mot helgen.

Kommentarer til denne saken