*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer super-harddisken

De første superharddiskene er nå på vei som gir deg mye bedre ytelse og bedre batterikapasitet.

Samsung har nå annonsert at de har begynt å levere markedes første hybridharddisker. Dette er harddisker som både har vanlige plater som spinner rundt, i tillegg til flashminne.

Det beste fra to verdener
Denne typen harddisker har det vært snakk om en stund, og er en slags kombinasjon mellom standard harddisker og såkalte SSD-baserte disker som bare benytter flashminne. Årsaken til at man benytter en kombinasjon er rett og slett at SSD-disker koster svært mye penger, og ved å kombinere teknologiene kan man få mye av ytelsen til SSD, sammen med prisen og kapasiteten til tradisjonelle harddisker.

  • Les mer om SSD-teknologien her.

Harddisken dytter my brukt informasjon ut på flashminnet, som er mye raskere enn de mekaniske delene. Det betyr at datamaskinen får raskere tilgang til mye brukt informasjon, noe som vil gi bedre ytelse.

Raskere og bedre batterikapasitet
Dette kan gi en halvert oppstartstid, og gjenoppretting fra dvale vil ved hjelp av Microsofts ReadyDrive-teknologi gå betydelig raskere enn med tradisjonelle harddisker i Windows Vista.

Fordi ofte brukt informasjon lagres i flashminnet, er det også mindre behov for at platene skal spinne rundt hele tiden. I bærbare datamaskiner er det veldig viktig for strømforbruket, og Samsung mener at hybriddiskene kan øke batterikapasiteten med rundt en halvtime på bærbare datamaskiner.

Bare for bærbare så langt
De nye diskene har fått navnet MH80, og er 2,5-tommers disker for bærbare datamaskiner. De leveres med kapasitet på 80, 100 og 120 gigabyte. Diskene benytter 128 eller 256 megabyte flashminne, melder Cnet News.

Noen pris på løsningene er enda ikke kjent fordi Samsung så langt bare har begynt leveransene til de store pc-produsentene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.