RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock (Crestock)

Nå kommer superoljen

Den skal ha skyhøye verdier av omega-3.

(SIDE2): Det er en gammel nordisk plante med gule blomster som skal gi ny norsk superolje, skriver VG.

Opptil 40 prosent av fettsyrene i den oljerike planten Camelina inneholder omega-3. Planten kan fremdeles finnes viltvoksende i Norge, men er foreløpig en uutnyttet ressurs.

- Rapsoljen er den sunneste på markedet i dag, i forhold til fettsammensetning. Camelina blir enda sunnere. Den har et spesielt høyt innhold av omega-3 fettsyren alfa-linolen, hele 40 prosent, det vil si opptil fire ganger så mye som i rapsolje, opplyser Gjermund Vogt, forsker hos Nofima på Ås.

Da Side2 nylig intervjuet ernæringsfysiolog Kari Bugge om matoljer mente hun at matolje gjerne kan brukes daglig, men i moderate mengder. Fett er nemlig et næringsstoff vi trenger litt av hver dag.

- Matoljer inneholder ulike typer umettet fett som har mange viktige oppgaver i kroppen: Fett inngår i alle cellemembraner, fett har betydning for hormonproduksjonen og fettsammensetningen i kostholdet påvirker kolesterolmengden i blodet som igjen påvirker din risiko for hjerte- og karsykdommer.

LES SAKEN: Er matolje sunt?

Den nye oljen
Camelina inneholder også andre fettløselige komponenter som kan være gunstig for helsen, som plantesteroler. Disse stoffene kan ha en gunstig effekt på kolesterolnivået, skriver avisen.

En annen type olje som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden er kokosolje. Den selges det mye av i helsekostbutikker rundt om i Norge og de lærde strides om oljen som inneholder mettet fett.

Les saken: Er kokosfett sunt?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere