RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer varmen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sommeren blir en het opplevelse for nordmenn hvis man tror på europeiske meteorologer.

Ifølge det europeiske værvarslingssenteret ECMWF skal temperaturen i Norge ligge 1 til 1,5 grad høyere enn normalen. Varselet deres fram til 11. juli viser at vi går noen varme dager i møte, men at bygeværet vil prege den sørligste landsdelen godt ut i neste uke.

På siden nevnt over kan du bla deg fram og tilbake fra lørdag til 11. juli.

- Det blir vanskelig å si noe om slike sesongvarsler. Vi har derimot fått værtallene for juni. Det mest spesielle her er at temperaturen i Tromsø og Bodø ligger henholdsvis 2,5 og 2,7 grader over normalen og Tromsø har også hatt mindre nedbør enn normalt, opplyser vakthavende meteorolog ved StormGeo Mariann Aabrekk til Nettavisen.

Oslo-borgerne har hatt en særdeles våt juni med 20 nedbørsdager.

- Dette er mer enn normalen og for hele Sør-Norge har temperaturene vært mer på det normale, fortsetter hun.

Vanskelig å melde
Aabrekk innrømmer at det er vanskelig å melde sommerværet.

- Alle forventer at det skal bli 30 grader og sol. Sommerværet er veldig ustabilt og det å si noe om langtidsvarselet blir helt håpløst. Om vinteren er det enklere for da er det mye større værsystemer.

Ferie- og reiseklare nordmenn bør nok ta med seg både regnfrakk og badebukse på tur i vår sørligste landsdel de nærmeste dagene. Været er typisk for sommeren. Det betyr variabelt.

- Det lavtrykket som nå ligger over Sør-Norge vil trekke sørøstover. Det blir ikke superfint, men det blir bedre. Litt mer ustabile luftmasser vil prege landsdelen og regnbygene vil gå på Sørlandet og i Østfold og Vestfold. Det er muligheter for regn i hovedstadsområdet også, men dette er fra morgenen av, sier Aabrekk.

Med behagelige temperaturer på 20 til 25 grader kan du trygt pakke ned shortsen i kofferten hvis du skal på tur nedover Østlands- eller Sørlandskysten.

Våtere fra søndag
Søndag blir det en våtere dag for alle sør for Trondheim. De sommerlige ettermiddagsbygene vil slå til og dette er en værtype som holder stand godt ut i neste uke.

- Det samme ustabile været henger igjen i Sør-Norge neste uke og det er ingen stabile høytrykksrygger i sikte. Du må nok dra til vestlige deler av Sør-Europa for å oppleve sol og varme den første delen av ferien, understreker hun.

Potensial for solbrenthet blir nok større på Vestlandet lørdag. Her er det bare å ta fram solkremen.

- Det vil gå enkelte byger sør for Sognefjorden. Ellers på Vestlandet vil det komme en dag med opphold og sol. Langs kysten av Møre og Romsdal er det derimot ventet stiv kuling og denne blir til sterk kuling ved Stadt, forklarer Aabrekk.

Sol i nord
Nord-Norge kan glise bredest over været de nærmeste dagene og utover i nest uke. Bortsett fra noen få byger i Finnmark stanser disse ved Trondheim. Temperaturen er derimot ikke mye å rope hurra for.

- Nordland og Troms stikker av med finværet og minst skyer på himmelen. Det er heller ikke ventet noe nedbør her, men enkelte regnbyger vil gå i Finnmark. Temperaturene vil ligge på mellom 15 og 20 grader.

Nordlendingene får smake smaken av sommer helt fram til tirsdag neste uke og kan smile om kapp med sola.

- En høytrykksrygg vil bygge seg opp over Nordland, Troms og Finnmark og vil føre til oppholdsvær utover i neste uke.

Samisk spådom
(Ps, Svensk-samiske Henrik Sarri spår også at varmen er på vei for vår nordligste landsdel, mens meteorologene er som vanlig særs forsiktige med å mene noe om været mer enn noen få dager i forveien, skriver avisen Fremover.

Men svensk-samiske Henrik Sarri (82) mener han vet hvordan været blir, og det har han gjort siden i vinter. - I begynnelsen av juli blir det varmt - veldig varmt, forteller han selvsikkert på telefon fra Nikkaluokta, noen mil unna norsk side av grensen i Skjomen. Allerede i begynnelsen av april lovte værprofeten en varm sommer . Og i dag gjentar han lovnaden.

- Visse dager kommer det til å bli mellom 20 og 30 grader. Det kan komme til å vare så lenge som en uke i strekk i begynnelsen av juli. Men helt til august blir det varmt vær, sier Henrik Sarri til avisen.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere