*Nettavisen* Nyheter.

Nå krever beboerne millionerstatning

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

Klager utbygger, bank og advokat inn for Tromsø forliksråd

52 tidligere andelseiere i Tomasjord Amfi har nå gått sammen for å kreve erstatning etter at borettslaget i slått konkurs i 2010.

Bakgrunnen er at borettslagsstyret har fått undersøkt forholdene rundt etableringen av Tomasjord Amfi, opplyser de i en pressemelding.

Risikoprosjekt
- Man har kommet til at borettslaget var eksponert for en høy grad av risiko for insolvens allerede ved stiftelsen og låneopptaket, og at dette er hovedårsaken til konkursen, sier styreleder Kirsten Helberg Johnsen.

Videre skriver styret i pressemeldingen at ingen av beboerne som kjøpte seg inn i borettslaget, ante at de hadde begitt seg ut på et høyrisikoprosjekt.

- Borettslaget ble etablert uten tilstrekkelig betjeningsevne for fellesgjelden og var dermed ikke levedyktig, sier Johnsen til Nordlys .

22 millioner
Andelseierne mener at de har krav på å få tilbakebetalt innskuddene sine, som i realiteten skal være langsiktige, pantesikrede lån til eget borettslaget. Enkelte har hatt innskudd på så mye som én millioner kroner, som nå er å anse som tapt.

Til sammen omfatter kravet hele 22 millioner kroner, rettet mot entreprenør EG Utbygging, Fokus Bank og advokatkontoret Barentz.

- De hatt en rolle under etableringen og finanseringen av borettsalget, som hadde høy risiko for insolvens allerede fra starten av. Borettslagets evne til å betale låneterminer, er avhengig av at andelseierne betaler sin andel av felleskostnadene. Samtidig ble det gitt informasjon om veldig lave månedlige kostnader, og da kostnadene steg fikk man problemer, sier siviløkonom Fred Holt til Nordlys.

Betalingsmislighold
Han bistår andelseierne i saken, og forteller at betalingsmisligholdet var et faktum kun et halvt år etter at siste blokk på Tomasjord Amfi var ferdig innflyttet våren 2007. Enkelte beboere som hadde hatt lavest innskudd, sa da fra seg boretten. Borettsalget fikk imidlertid ikke solgt enhetene.

- Da satt man igjen med flere boenheter uten inntekter. I tillegg var det ingen buffer av likvide reservemidler, og ingen forsikringsordning. Dermed gikk det som det måtte gå, sier Holt.

Advokat Tomas Norager Haugan ved advokatfirmaet Barentz ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys.

Informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank sier de ikke har mottatt forliksklagen, men beskriver kravet fra andelseierne som grunnløst.

- Utover det ønsker vi ikke å gi noe kommentar til saken, sier Arnesen.

Les flere saker fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.