Gå til sidens hovedinnhold

«Nå lever jeg i skrekk»

Etter ti år i Norge er Nedas (11) frykt for å bli kastet ut av landet større enn noen gang.

OSLO (Nettavisen): I en tekstmelding til en av sine støttespillere, Tine Poppe, satte den snart tolv år gamle Neda Ibrahim onsdag ord på noen av sine tanker etter en nervepirrende påske. Politiet kom og hentet faren, og familien fikk beskjed om at nå forberedte man utsendelse. Neda og familien trodde han ville bli sendt ut av landet der og da, men det skjedde ikke. I stedet fikk han vende tilbake til familien på Dale asylmottak utenfor Sandnes - med meldeplikt. Nå venter den palestinske familien på seks på at politiet når som helst skal komme og hente dem.

Skrev dikt
«Nå lever jeg i skrekk og politiet kan komme i hvert eneste minutt og rive meg fra røttene mine. Kaste meg ut til et annet land jeg ikke hvet noe om», skriver Neda i diktet hun tekstet til Poppe.

Les hele diktet nederst i saken.

- Neda, som fyller tolv år i mai, er den eldste av fire søsken. Foreldrene er statsløse palestinere som er tredje generasjon flyktninger. Hun er blitt familiens talskvinne fordi faren og moren snakker dårlig norsk. Familien settes under et umenneskelig press, og spesielt ille er det for barna som har levd med denne redselen i alle år. De har opplevd at andre på mottaket blir hentet på natten og sendes ut, så de vet hvordan det foregår, sier Tine Poppe til Nettavisen.

Hun er rystet over norske myndigheters behandling av asylbarn som Neda, som etter oppvekst i Norge skal sendes ut fordi foreldrene ikke har lovlig opphold her.

- Barna straffes fordi myndighetenne bruker så lang tid, sier Poppe.

Nylig opplevde en annen av de mye omtalte asylbarna, Nathan i Bergen, at familien fikk opphold etter lang kamp. Familien vant fram i Oslo tingrett etter å ha anlagt sak mot Utlendingsnemnda for å få erkjent vedtaket om utkastelse ugyldig. Det fikk de, og UNE bestemte seg for ikke å anke.

- Rasle med lenkene
- Vi ble kjempeglade da Nathan og familien fikk opphold, men så begynte man straks å rasle med lenkene på de andre asylbarna som har vært her lenge. Det er mange slike saker og skjebner, sier Poppe.

Laget bok om asylbarna
Sammen med skribent Kari Gellein laget hun boka «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» om ti asylbarn og deres skjebner. Kontakten med asylbarna fortsatte etter bokutgivelsen, og de to opprettet også en Facebook-side «Norge liker Neda. Stans deportasjonen» for å opprettholde søkelyset på asylbarnas sak. Den har skapt engasjement. For noen dager siden gikk artisten Halvdan Sivertsen ut og dediserte sangen «Sommerfuggel i vinterland» til Neda.

Humlen tar saken
Advokat Arild Humlen, som også var advokat for Nathans familie da de anla sak mot UNE, sier til Nettavisen at han også tar denne saken og at de nå venter på en behandlingen av en omgjøringsbegjæring som er sendt inn.

Les også: Gunnar Stavrums blogg: Ut av Norge etter 10 år på mottak

Humlen sier det er «besynderlig» at politiet gikk fram som de gjorde og begynte å forberede utsendelse av familien Ibrahim før det var endelig avklart at UNE hadde retten på sin side og før det er vurdert om den varslede omleggingen av praksis for lengeværende asylbarn skal komme familien Ibrahim til gode.

- En av de mest ekstreme sakene
Humlen mener det er åpenbart at familien skal få opphold fordi saksbehandlingen har tatt så lang tid som den har og Neda har rukket å bli norsk.

- Dette er en av de mest ekstreme sakene av de mange sakene om asylbarna, sier Humlen.

Han har prosedert flere asylbarnsaker og er også leder for Advokatforeningens prosedyregruppe som på eget initiativ har gjennomgått sju UNE-saker og fått medhold i fem. Prosedyregruppa tar nå fatt på en ny runde med gjennomgang av asylbarnsaker, blant disse er en familie med 11 års opphold i Norge.

Les også:

Forbereder stevning
- Det er et krav om at UNE skal legge om praksisen, og så er spørsmålet selvsagt hvor grensene skal trekkes. Men det må være åpenbart at familien Ibrahim får opphold, og får de ikke det nå, jobber vi med en stevning og vil bringe saken inn for retten, sier Humlen.

Mens norske myndigheter mener Nedas far har oppgitt uriktige opplysninger om hvilket land han kommer fra, spør familiens støttespiller Tine Poppe seg om norske myndigheter har lov til å sette barn under et slikt press som elleveåringen og hennes søsken nå opplever.

- Barna blir ofre i et kynisk spill om innvandringspolitikk. Politiet var hos familien mens Neda var på skolen. De lette rundt etter id-papirer og tok med seg Nedas skole-PC, som hun senere fikk tilbake. Men de var vettskremte, og det var en gråtende Neda som snakket med faren på telefonen da han ble arrestert, forteller Poppe.

Her er hele diktet som Neda skrev og sendte til Poppe:

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg.

Jeg liker Norge som jeg liker moren min.

Norge har lært meg opp.

Jeg gikk på barnehage her og etter det på skole.

Der har jeg lært, tegnet og lekt med mine venner.

Jeg er et tre som har blitt plantet her,

jeg har pustet inn Norges luft og drukket av Norges vann.

Nå lever jeg i skrekk og politiet kan komme i hvert eneste minutt

og rive meg fra røttene mine.

Kaste meg ut til et annet land jeg ikke hvet noe om.

Hilsen Neda».

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken