Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må dere gi Petter ro!

Northugs tidligere rektor advarer mediene mot å jage Norges fremste VM-håp.

Meråker skigymnas har fostret mange av landets beste skiløpere – også Petter Northug, som gikk siste året på skolen.

- Petter er et viktig eksempel på en som har lyktes, og han har noen veldig gode egenskaper, sier rektor Kjell Lundemo til Nettavisen – og utdyper:

- Han bor i Meråker og deltar ofte på treninger med våre utøvere. Om høsten hender det at han trener til samme tider som elevene.

Mistet 15 bonussekunder
Northug, som fyller 25 år om to dager, får enorm medieoppmerksomhet – og ikke alt er positivt, som da han 18. desember kom for sent til medaljeseremonien etter å ha tapt en tre mils spurt til russiske Maxim Vylegzhanin.

Mandag ble Northug fradømt 15 bonussekunder etter at han hindret konkurrentene før en innlagt spurt, en avgjørelse landslagsledelsen har anket. De mener en «skriftlig advarsel» holder, mens svenskenes favoritt raser over Northug.

Les også: Ulvang: - Flaut å være norsk

- For dårlige rådgivere?
- Vi kjenner Petter veldig godt, så han blir ikke sett på mer negativt som følge av dette – selv om vi skulle ønske han kunne opptrådt annerledes. Det kan tyde på at han har for dårlige rådgivere rundt seg, selv om han må ta ansvar for egen adferd, sier Lundemo, som har vært rektor på den populære skolen i 16 år.

- Petter kunne tjent på å oppføre seg annerledes, bemerker han.

- Hvordan forklarer du disse episodene?

- Jeg forstår ham. Han er veldig motivet, og blir tilsvarende skuffet. Jeg forstår den skuffelsen, selv om det ikke rettferdiggjør oppførselen, sier Lundemo til Nettavisen.

- Beskjeden type
- Hvordan vil du beskrive Petter?

- Han er en beskjeden type i utgangspunktet, som forandrer seg i konkurranser. Han har en ekstrem evne til å fokusere på målet. Han vil vinne – og kutter ut det som er uvesentlig.

Skolen kan vise til en fantastisk medaljesamling, med Tora Berger helt på topp med 46 medaljer. Deretter følger Petter Northug jr med 40 medaljer og Frode Estil med 36 medaljer.

- Det er klart disse utøverne er gode forbilder. Her på skolen har vi fokus på å lære elevene å trene og at det kun er hard og riktig trening som nytter. Vi har mindre fokus på utstyr og støtteapparat. Vi prøver å gjøre elevene selvstendige, og vi tenker langsiktig. Målet er gode seniorløpere, altså fra rundt 27 år og oppover. Det tar 10-12-15 år å utvikle et talent, mener Lundemo.

Spår to gull
- Så Petter er litt tidlig ute, han. Hvor mange medaljer tror du han tar i VM?

- Jeg kan tenke meg at han tar to individuelle gull og en medalje til.

VM i Oslo er vinterens store høydepunkt og varer fra 23. februar til 6. mars.

Rektoren synes media kunne behandlet ski-esset bedre:

-Media behandler ham dårlig
- Jeg synes media behandler ham dårlig. Han har en høy sponsorverdi, men de kunne gi ham mer ro – spesielt like etter at han kommer i mål. De jager ham for mye. Idrettsutøvere som er skuffet kan ikke lenger gå en tur i skogen.

Han har en klar oppfordring i oppladningen før VM:

- Hvis Petter sier han vil ha ro, må han få det!

Og rektor Kjell Lundemo tror vi vil se mye mer til Petter:

- Hvis han holder seg skadefri, kommer han til å holde på i mange, mange år, sier Lundemo.

En av Facebook-gruppene som er opprettet i skiløperens navn, heter «Petter Northug jr.» - og teller 108.141 medlemmer. Den forteller blant annet at skiløperens kraftmål er 185 cm, fordelt på 80 kg - og at 24-åringen skiftet fra skole i Steinkjer til Meråker for å «optimalisere treningsforholdene».

- Ikke overrasket
Forfatter og professor Sverker Sörlin forklarer i sin nye bok «Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse» hvorfor noen av de beste skiløpere verden har sett kommer fra Trøndelag.

Blant dagens stjerner finner vi trønderne Marit Bjørgen og Petter Northug, og gårsdagens stjerner Oddvar Brå, Harald Grønningen, Berit og Ove Aunli, Frode Estil og Grete Ingeborg Nykkelmo kommer også fra landsdelen.

- Overrasker Sörlins funn deg?

- Nei, vi har mange kompetente skigrupper og miljøer i Trøndelag, så det er ikke så rart, avslutter rektor Kjell Lundemo.

HTML EMBED
Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar