Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du passe deg for denne

Ormene er ute av hiet og klare for å hugge fra seg.

I år kommer det til å bli flere huggormer å se. Våren har kommet tidlig med gode temperaturer, noe som har vekket ormen fra vinterdvalen. I tillegg er det smågnagerår, som fører til at det er gode muligheter for dem å skaffe seg mat.

- Ta det med ro
Huggormen er den eneste slangearten vi har i Norge som er giftig. Er du så uheldig at du blir bitt, er det første du må gjøre å ta det rolig.

- Når man har blitt bitt, må man ta det med ro. Jo mer man løper rundt, jo raskere vil giften eventuelt kunne spre seg, forteller seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Lise Ringstad til Nettavisen.

Hold bittstedet høyt
Stedet du har blitt bitt, bør også holdes høyt.

- Hold gjerne legemsdelen i høyere leie, hvis du har blitt bitt i foten eller armen, sier hun videre.

Se video av huggormen som åler seg framover i rasende fart:

HTML EMBED

Barn bør bæres
Å suge ut giften fra bittstedet, har ingen hensikt.

- Man skal ikke prøve å skjære i bittstedet. La bittstedet være i fred, oppfordrer Ringstad.

Er du sammen med barn som har kommet i nærkontakt med huggormen og fått et bitt, bør barnet bæres og fraktes til sykehus.

- Barn som har blitt bitt skal følges opp og observeres på sykehus. Mens unge og voksne som er friske og ikke har symptomer, kan se an å oppsøke lege hvis de ikke har noen reaksjon. Kontakt gjerne lege eller Giftinformasjonen om hvordan du skal forholde deg, fortsetter hun.

- Trenger ikke få reaksjon
Har man symptomer som for eksempel kvalme og oppkast, svimmelhet eller andre symptomer, bør man oppsøke lege.

- Fordi mange bitt er tørre, behøver man ikke få noen reaksjon på et hoggormbitt. Det å få lette symptomer som lett hevelse, lette smerter og kanskje blåfarging behøver ikke være farlig i seg selv. Men i verste fall kan man blant annet få alvorlig påvirking på blodet, hjertet, få pusteproblemer og utvikle sjokk ved et bitt, fortsetter hun.

Mørketall
Giftinformasjonen fikk henvendelser om i overkant av 200 huggormbitt i løpet av 2010

- Vi fikk 206 henvendelser i løpet av fjoråret. Men det er nok en mye høyere andel som blir bitt. Vi registrerer kun de som tar kontakt med Giftinformasjonen, avslutter hun

Har du blitt bitt av huggorm, kan du ringe til Giftinformasjonen for å få informasjon om hva du skal gjøre. Telefonnummeret til Giftinformasjonen er: 22 59 13 00
Du finner også informasjon om huggormbitt på Giftinformasjonens nettsider.

Ifølge viltlloven er huggormen fredet. Det er derfor forbud å fange, jakte, drepe eller skade den.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken