*Nettavisen* Nyheter.

Nå må du passe på lommeboka

Flyplasser, togstasjoner og kjøpesentre er typiske steder lommetyvene herjer før jul. Bildet er tatt et tidligere år. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Stress ned og pass på verdisakene i julerushet.

19.12.15 19:50

Dagene teller sakte ned mot jul. Mange tar juleferie allerede denne uken. Kjøpesentre, tog, busser og flyplasser er stappfulle av mennesker som skal hjem til jul eller rekke å handle de siste julegavene.

- I denne tiden er det derfor ekstra grunn til å passe på lommebok, mobiltelefon, julegaver og bagasje, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring til Nettavisen.

Ifølge en beregning fra Europeiske Reiseforsikring ble det innrapportert mellom 16.000 og 17.000 tyverier i Norge i 2014, med utbetalinger fra forsikringsselskapene på mellom 65 og 70 millioner kroner. Bare i desember i fjor mottok forsikringsselskapene 1200 tyverisaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pass på eiendelene dine, oppfordrer assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforskring. Foto: Europeiske Reiseforsikring

Mekka for lommetyver

Lommetyver er kjappe, organiserte og jobber gjerne i team. Uoversiktelige situasjoner på togstasjoner, flyplasser og andre steder med mange stressede mennesker er mekka for lommetyvene.

Er du eldre, bevegelseshemmet eller passer på små barn blir du fort et bytte for tyvene.

Tyven distraherer gjerne offeret, mens de stjeler mobil eller lommebok, eller de har en medhjelper som distraherer. Andre overvåker og snapper opp pinkoden din før de stjeler bankkortet ditt og misbruker det.

Fallende konsentrasjon

Lommetyvene er ekstra aktive på dager der det kryr av folk og en går i kø hele dagen. Da faller konsentrasjonen, og folk reagerer ikke på skubbing, noe lommetyvene spekulerer i. På slike dager er det ekstra viktig å være observante.

- I sekundene etterpå utføres tyveriene presist og lynraskt. Profesjonalitet er et stikkord. Det betyr at vi må møte dette med større årvåkenhet og passe ekstra godt på eiendelene sine, sier Vennesland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag