Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må kvinnene våkne opp

Pensjonsspriket mellom kjønnene øker, og kvinnene er taperne.

Menn drar kraftig fra kvinner når det gjelder pensjonssparing og dermed også pensjonsutbetalinger. Det viser en ny undersøkelse fra Respons Analyse.

Ifølge undersøkelsen sparer kvinnene sjeldnere, og at de sparer et lavere beløp når de første sparer. Kvinner har også vesentlig lavere kunnskap om framtidig pensjon enn menn.

- Nå må kvinnene våkne opp og ta mer grep om egen pensjon etter pensjonsreformen, sier pensjonsøkonom Kristin Myrmo i SpareBank 1, som står bak undersøkelsen.

På stedet hvil
Menn øker sin pensjonssparing med 4 prosent fra i fjor til i år, mens kvinner nærmest står på stedet hvil, viser pensjonsundersøkelsen.

Mer enn hver fjerde mann (27 prosent) svarer at de sparer til egen pensjon, mens bare hver femte kvinne (21 prosent) sier at de gjør det.

Dermed øker pensjonsspriket: Tallene fra i fjor var henholdsvis 23 prosent for menn og 20 prosent for kvinner.

Sparer lite
Når kvinner først sparer, sparer de altså et lavere beløp enn det menn gjør. Én av tre kvinner sier de sparer under 500 kroner per måned, mens like mange menn sier de sparer over 2.000 kroner per måned.

- Tallene viser at kvinner er overrepresentert med lav pensjonssparing. Menn derimot sørger for å spare til en grei pensjon for seg selv. Fortsetter denne tendensen, vil forskjellene mellom kvinner og menns pensjon øke, sier Myrmo.

Vet mindre
Selv om flere nordmenn nå vet hva de får i pensjon, henger kvinnene etter også her.

Fire av ti menn vet hva de får i pensjon, mens bare tre av ti kvinner har samme kunnskap.

Totalt viser undersøkelsen at det er en økning på ni prosent, fra 26 til 35 prosent, som sier de nå vet hva de får i pensjon.

Kjøpekraft
De fleste som har svart i undersøkelsen, sier at de ønsker å opprettholde kjøpekraften når de blir pensjonister.

Ifølge Myrmo er det oppsiktsvekkende at så mange som 23 prosent av kvinnene svarer at de ikke kan gå noe særlig ned i inntekt når de blir pensjonister.

- Dette viser urealisteiske forventinger til pensjonstilværelsen. Det er ingen, eller svært få, som har en pensjonsordning på 90 prosent av lønnen. I virkeligheten må disse kvinnene ha oppsparte midler for å leve slik de ønsker, sier hun.

I feil retning
- Vi ser altså tendenser som åpenbart går i feil retning for kvinner, sier pensjonsøkonomen.

- Det er spesielt alvorlig for kvinner ved samlivsbrudd og fordi kvinner lever lenger enn menn, samtidig som de statistisk sett får lavere pensjon.

Pensjonsråd
Pensjonsøkonom Kristin Myrmo har tre gode pensjonsråd til kvinner:

1) Finn ut hva du får i pensjon – bruk en pensjonskalkulator.

2) Spar til egen pensjon. Felles sparing til pensjon kan være lite lønnsomt – spesielt ved samlivsbrudd.

3) Spar minst like mye som mannen din – husk at du lever lenger. (ANB)

Kommentarer til denne saken