Gå til sidens hovedinnhold

Nå må nordlendingene slutte å syte

I fjor fikk NRK kritikk for ikke å dekke vinterproblemene til de stakkars nordlendingene godt nok. Nå skal de tydeligvis få syte så mye de vil for åpen kanal.

I dag tirsdag var både Dagsnytt og Nyhetsmorgen på NRK fulle av den oppsiktsvekkende nyheten:

Det har snødd i Lofoten. Veier er stengt. Folk kommer seg ikke på jobb, og må være hjemme - kanskje en hel dag.

Nei og nei. Har det blitt vinter? I Norge? Allerede nå? I januar? Hvor er myndighetene?

For den som husker så langt: Det var vinter i fjor også. Også da var det «ekstremvær» i Norge. Og selvsagt var det Nord-Norge det gikk mest utover, i alle fall var det nordlendingene som var hardest krenket:

For i nord varte vinteren helt til påske.

Les også

Vurderer å skyte ned snømasser i Lofoten

Tenk det. Og da nådde sytingen og klagingen slike høyder at til og med redaktør Martin Lægland i iTromsø reagerte på vegne av sine egne:

«Vi holder på å bli like lettkrenka som søringer og humørløse, religiøse fanatikere. Det nordnorske hardsinnet er i ferd med å dø ut, der selvironi og godt humør erstattes med uendelige mengder utålelig krenk, slikt vi før likte å gjøre narr av søringene for», skrev han.

Og særlig gikk klagingen ut over NRK, påpekte han, og siterte noe av kritikken:

«I nord er vi nedsnødd og innesperret av snøras på alle kanter, nesten ikke nevnt på NRK. I sør har 40 stykker drette i buksa på Hardangervidda. Topp nyhetssak».

Ikke for det, også TV 2 fikk sitt pass påskrevet av hylekoret fra nord. Der hadde nemlig en stakkars reporter vært så innihelvetes hæstpeis å si at Kvænangsfjellet ligger i Finnmark i stedet for i Troms. For en kastastrofe!

Men i år kan det altså se ut som om NRK har tatt rev i seila. I år vil ikke NRK bli tatt for å underapportere de katastrofale værtilstandene i nord. Ånei!

I morges fikk vi nemlig vite alt om unntakstilstanden i Lofoten. For der har det snødd i natt. Ja, så mye har det snødd, at de i dag får besøk av helikopter. Med to geologer ombord. Som skal på befaring for å vurdere rasfaren.

Av informasjonssjefen i Vestvågøy får vi vite at «infrastrukturen er slått helt ut». Og bygder er ikke bare isolert, de er «totalt isolert». Også ordføreren i Flakstad gir oss rene ord for penga:

To skoler er stengt, for skolebussen kan ikke kjøre, og fire hus må evakueres. Heldigvis er folk såpass «løsningsorientert» at de for eksempel kan gå på besøk hos naboen, får vi høre. Puh, det var bra.

For egen del kan vi legge til: Heldigvis er ingen skadet, og i morgen kan de sikkert dra på samvirkelaget igjen og få seg en traktekaffe og snakke om det forferdelige været.

Les også

Her var det 37 minusgrader i dag

Jeg er vestlending, og kunne gjerne dratt et par kronikker om hvordan det er å kjøre Skredestranda om vinteren (bare sjekk det navnet), eller strekningen Røldal - Haukeli, eller langs Sognefjorden eller Førdefjorden, eller Oppdølstranda.

Jeg vet at Nord-Norge kan være knallhardt om vinteren. Det er fordi det ligger langt mot nord. Og fordi det er vinter. Det er vinter, folkens!

Å høre på nordlendinger klage på været er som å høre en eskimo klage på snø.

Hvor er det blitt av nordlendingen som «står han av»? Eller «hardhausen» og «mørketida» som Trygve Hoff synger om? Er Ragnar Olsens sang fullstendig glemt, den om hurtigruta Erling Jarl som er «stødig og trøgg uansett»?

Et høydepunkt under reportasjene tirsdag var da den medfølende reporteren snakket om at folk hadde problemer med å få opp utgangsdøra, og at folk «vasset i snø».

Jeg kan selv rapportere at jeg holdt på å gli på glatta i går ettermiddag, da jeg skulle inn og få meg en kaffelatte på Kaffebrenneriet her i hovedstaden. Huttemegtu. Hvor er NRK?

*

PS: Hvis du har glemt hvordan nordlendingene var før, kan du mimre litt her:

Kommentarer til denne saken