Gå til sidens hovedinnhold

– Nå må silkehanskene av

Joshua Frenchs kjæreste håpet å få ham hjem til jul, men etter at French ble tiltalt for drapet på Tjostolv Moland, er håpet knust. En støttegruppe for French jobber nå for å mobilisere støtte.

OSLO: – Jeg håpet jo at han skulle komme hjem før jul. Nå er det håpet fullstendig knust, sier 28-åringen til Dagbladet.

Hun forteller at de hadde fått beskjed om at president Joseph Kabila skulle benåde en del fanger, og at fristen var satt til 15. desember.

– Kanskje denne tiltalen er et forsøk på å stoppe benådningen, jeg vet ikke. Dette er i hvert fall utrolig trist, sier 28-åringen.

Mandag kveld ble det kjent at den kongolesiske hæren har tiltalt French for å ha dopet ned og kvalt kameraten Tjostolv Moland i fengselet i Kinshasa 18. august i år.

Ønsker ny analyse

Rettsmedisiner Inge Morild i Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gå gjennom obduksjonsrapporten for å kvalitetssikre den, melder NRK.

Han sier på generelt grunnlag at nye analyser kan vise funn av medisiner som man ikke fant i første analyse. Han er imidlertid svært skeptisk til at det skulle ha dukket opp store doser medisiner i de nye blodprøveanalysene.

– Da må Kripos kanskje få tatt analysen sin en gang til. Det er fort gjort. Hvis det fortsatt ikke er spor av noe, så er det uforklarlig, sier Morild.

Kripos som bisto i deler av etterforskningen etter Molands død i august, har nå bedt kongolesiske myndigheter informere om grunnlaget for tiltalen.

Gruppen som sto bak fakkeltoget for Joshua French i november, har nå blitt til en støttegruppe. De er nå i gang med å etablere en underskriftskampanje på Facebook.

Støttegruppe for Joshua

– Et brev går i morgen fra oss til United Nations Human Rights i Genève, forteller Gulla Gramstad i støttegruppen og legger til:

– Etter siste dagers utvikling i Kongo-saken, ser vi det enda mer påkrevd å få fokus på French' skjebne. Vi er svært bekymret for hans helse. Han har blod i urinen, mageproblemer, lider av infeksjoner i øret, og nå har noe skjedd med synet på det ene øyet. Dette er alarmerende med tanke på at han nektes legehjelp, sier Gramstad.

Hun er skeptisk til myndighetenes håndtering av saken.

– De har vist for lite handlekraft tidligere og har ikke klart å komme nærmere en løsning etter Molands tragiske dødsfall. Nå må silkehanskene av. Vil de redde Joshua, må de trå til med andre midler. Hvilke midler, må de ha fått en pekepinn om fra Kongos militære.

Reklame

Ny grillpakke for sommeren 2021: - Våre absolutte favoritter i en pakke