Gå til sidens hovedinnhold

Nå merkes buss-streiken for alvor, frykter kaos: - Det er ingen kontakt

Fra mandag merkes buss-streiken for alvor. Syv fylker er berørt.

Mandag er 8.500 bussjåfører fremdeles i streik, og det er ingen løsning i sikte skriver NTB.

Les også: Stavrum: Stopp den helsefarlige busstreiken før den får ramme hele landet fra i morgen

Syv fylker er rammet, etter opptrappingen lørdag. Sjåførene i Oslo og Viken var de første til å streike, og fra lørdag morgen ble også sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland, Nordland, Agder og Møre og Romsdal tatt ut. Det skal heller ikke være noen kontakt mellom arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden for øyeblikket.

- Ikke noe nytt, ingen kontakt, skriver kommunikasjonssjef i Yrkestrafikkforbundet, Tormund Hansen Skinnarmo, i en SMS til NTB.

Viker ikke en tomme

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport bekrefter også overfor NTB at det ikke er etablert noen kontakt.

- Arbeidsgiversiden står fast på sitt tilbud, som gir en lønnsvekst på samme nivå som andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør, sier han.

Store deler av kollektivtrafikken er nå lammet som følge av bruddet i lønnsoppgjøret. Lørdag morgen ble bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik.

Mange har reagert på stappfulle busser i Oslo helt siden pandemien kom:

Bedre betingelser

Sjåførene streiker for bedre arbeidstidsordninger, høyere lønn og bedre trygghet.

Det var søndag kveld ingen dialog mellom NHO Transport på den ene siden og Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet på den andre.

Administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange, mener hele kollektivbransjen er inne i en vanskelig og usikker situasjon, noe oppgjøret må ta høyde for.

Les også: Hvorfor tjener sjefen ti ganger mer enn de ansatte?

Stavrum: - Helsefarlig

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum er en av mange som har kastet seg inn i debatten om betydningen av en slik streik - mens pandemien herjer.

- Hvis den ikke stanses, vil busstreiken ramme hele landet fra lørdag. Samtidig sprer koronasmitten seg, skriver Stavrum, som mener streiken er «helsefarlig».

Dette var også tema for Debatten torsdag.

- Det er en farlig streik som pågår, og storting og regjering har ingen problemer med å stanse streiken med tvungen lønnsnemnd med begrunnelsen at den truer liv og sikkerhet, mener Stavrum.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger