RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Mehdi Ghasemi (Ap)

Nå produserer Iran atomkraft

Sist oppdatert:
Irans første atomkraftverk koblet seg til det nasjonale kraftnettet lørdag.

Iranske myndigheter kunngjorde søndag at landets første kjernefysiske kraftverk nå produserer strøm og er koblet til det nasjonale kraftnettet.

Koblet til ved midnatt
Anlegget ved byen Bushehr sørvest i Iran yter foreløpig 60 megawatt og ble koblet til klokka 23.29 lokal tid lørdag, melder statseide Press TV. Det er sagt at anlegget vil nå 1000 megawatt ved full produksjon.

Blir markering 12. september
Irans atomenergimyndigheter (AEOI) sier det blir en offisiell markering av oppstarten 12. september, på et tidspunkt da anlegget er ventet å nå 40 prosent av sin kapasitet for kraftproduksjon.

12 år forsinket
Det var i 1995 iranske og russiske myndigheter skrev under en samarbeidsavtale om bygging av atomkraftverk i Iran etter at tyske Siemens sa takk for seg. Anlegget var tenkt å stå klart allerede i 1999, men ble kraftig forsinket.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger understreket at reaktoren skal brukes til å lage atomkraft, mens det blant annet fra amerikansk side er uttrykt frykt for at Iran etter hvert også vil kunne anrike uran på egen hånd og på den måten skaffe seg materialet de trenger for å lage kjernefysiske våpen.

I Moskva har de lagt vekk på Teherans forsikringer om at de ønsker å utvikle et åpent og ærlig samarbeid med Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA.

Representanter fra IAEA var til stede som observatører da Bushehr-anlegget ble fyrt opp med brenselsstaver for et år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere