RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå redder han jula – igjen

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
For 41. gang skal narkomane, prostituerte og hjemløse feire alternativ jul.

Onsdag formiddag besøkte Nettavisen Folkets Hus på Youngstorget. Der er arrangørene i full gang med å pynte og dekke på bord.

For 41. år på rad arrangeres «Alternativ jul» for mennesker som ikke har noe sted og gå i jula. Samfunnets vanskeligstilte først og fremst. Her kommer narkomane, uteliggere og prostituerte. 600–700 besøkende er forventet i løpet av de tre dagene det er åpent (julaften – 2. juledag), med en topp på omtrent 300 samtidig i lokalet på julaften.

Familien får vente

Sjefen for arrangementet er Frp-politiker Henning Holstad, som tirsdag stresset med å få julekabalen til å gå opp.

Henning, hvorfor ikke feire jul med familien?

– Familien treffer jeg resten av julen. For meg er det et privilegium å være en del av dette. Det gir både meg og våre gjester glede, svarer han.

En av de ansatte på huset forteller til Nettavisen at sjefen selv, Henning Holstad, har drevet med dette siden han var 17 år. Helt siden ungdommen har han samlet mennesker til julefeiring. I starten var det sjømenn med forkjærlighet for alkoholen som benyttet seg av tilbudet. Henning selv bekrefter ryktene.

– Ja. Jeg elsker jo dette, svarer han overbevisende.

Ekstra dimensjon

Til hverdags driver Henning Holstad med politikk og forretninger. Som leder i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre har han behov for å tenke på noe annet av og til.

– For meg er det utrolig viktig å bruke sine evner på en ekstra dimensjon i livet. Noe helt annet, forteller 58-åringen.

Han påpeker at så vidt han kjent er det ingen andre steder i verden som kjører lignende opplegg.

– Her åpner dørene klokken 16 på julaften og stenger ikke før to dager etter. Det blir døgnåpent koldtbord, julemusikk og varme soveplasser til de som ønsker det, forklarer Henning.

Han setter sin stolthet i at dørene er åpne for alle til alle døgnets tider.

– I jula stenger alt. Samfunnet trykker på pause en periode, men vi stenger ikke.

Sjelden bråk

– Med så spesielt selskap, går det smertefritt?

– I alle mine år har det vært veldig lite bråk og stort sett kommer vi oss helskinnet gjennom uten problemer, sier Henning.

Men et ødelagt bord fra eller til skal man ikke se bort fra. Med hundrevis av gjester er det kanskje å forvente.

– Når dørene åpner i morgen står det kø utenfor, det kan jeg love deg. Gjestene gleder seg til dette, forteller han.

100 prosent sponset

«Alternativ jul» mottar ingen offentlig støtte og blir kun sponset av bedrifter, privatpersoner, barnehager og lignende. Årsbudsjettet ligger på 300.000 kroner, som går til blant annet leie av lokaler. Julepresangene får de tilsendt av ulike aktører, og etter at blomsterbutikkene stenger får de blomster som er til overs.

– Det er vanvittig mye blomster også, legges til av en tilfeldig forbipasserende.

Fra klokken 10 på julaften står titalls personer og pakker gaver for harde livet. Løftet er at samtlige skal få en gave hver, om ikke flere. Det er bare et problem.

– Vi har utrolig mange flere jentegaver enn guttegaver, forteller frivillig arbeider Astrid Ljøstad Svensen.

– Gud veit hva det er, men flertallet av pakkene folk ønsker sponse oss med er for kvinner, sier hun og etterlyser ullundertøy til menn.

Trestjernes hotell

Astrid forteller videre at oppholdet skal oppleves som et trestjernes hotell, med ordentlig mat og god servering. Selve sjelen til «Alternativ jul» ligger i ordet tilhørighet.

– Alle har rett på en varm og god jul, forteller hun.

Over 500 frivillige har meldt sine tjenester fordelt på elleve vakter.

– Uten folk i kulissene ville dette ikke vært mulig. Det er folk som har møtt et metningspunkt i forhold til den tradisjonelle julefeiringen.

– Hvorfor velger du å være her?

– Da jeg var ung ble foreldrene mine skilt og tradisjoner skled mer og mer ut. Til slutt så jeg meg litt lei og ville gjøre noe nytt, sier Astrid.

– Hva sier familien om at du ikke feirer jul med dem da?

– De respekterer min avgjørelse.

Politiet holder seg unna

På en setting med så mange spesielle gjester er det naturlig å spørre seg om politiet er innforstått med arrangementet. Astrid bekrefter, men forteller at de holder seg unna.

– Politiet vet om oss, men kommer ikke innom. Vi har en slik avtale at om vi ringer kommer de øyeblikkelig. For da skal det være alvorlig.

De skal aller helst ikke komme inn i lokalet.

– Om vi eksempelvis ser en mor med et barn hun ikke klarer ta vare på, ringer vi en bekymringstelefon og lar det ta hånd om situasjonen utenfor når arrangementet er ferdig, sier Astrid.

Hun synes det er fantastisk og hjelpe vanskeligstilte, men avslutter med å fortelle at det gir like mye tilbake.

– Å gjøre dette beriker mitt liv, og det er en hyggelig plussfaktor at arbeidet hjelper med å berike andres. Det gir alle oss noe godt, så vi gjør det ikke nødvendigvis fordi vi på død og liv skal være så snille, understreker hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere