Nordmenn har fått nok av regnfulle sommerdager, pakker feriekofferten og rømmer landet.

Iallfall om vi skal tro en undersøkelse Respons har gjort for Star Tour. I den svarer én av fire at sommerværet de siste årene har påvirket årets reisevalg, mens turoperatøren melder at hele 350.000 nordmenn reiser på pakketurer denne sommeren.

- Ifølge undersøkelsen er de mest værsyke kvinner under 35 år fra Hedmark og Oppland, mens nordlendingene i langt mindre grad bryr seg om tidligere års sommervær når de bestemmer ferie, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Fysisk syk
Det kan faktisk være noe fysiologisk med oss som gjør at værdepresjonen slår inn. Ved lavtrykk er atmosfæren ladet med flere positive ioner, noe som vil gjøre oss nedstemte og deprimerte over tid. Faktisk er noen så overfølsomme at de blir syke og får fysiske og psykiske plager av dårlig vær.

- Kvinner er mer overfølsomme enn menn fordi de produserer færre stresshormoner, sier meteorolog Øyvind Johnsen ved Det norske meteorologiske institutt på Blindern.

Og det er flest kvinner som har svart at de er blitt påvirket av været de siste årene når sommerens ferie skal bestemmes.

- Tre av ti kvinner forteller at sommerværet påvirker årets reisevalg mens to av ti menn sier det samme, sier Larsen-Vonstett.

Begynner å bli utsolgt
Nordmenn retter nå nesen mot solfylte feriedestinasjoner, og Hellas og Spania peker seg ut som vinnerne denne sommeren.

- Med tanke på det nordiske sommerværet de siste par årene kjennes nok dette som et tryggere valg for den som vil ha solgaranti i ferien, smiler Larsen-Vonstett

Har du fått nok av regnfulle dager, og drømmer og sol og varme? Da bør du snart bestille deg en tur til Syden om du skal være sikret plass.

- Mer enn åtte av ti julireiser er allerede solgt. Foreløpig regner vi med å kunne hjelpe alle som drømmer om sol og sommer, men det er klart at utvalget begynner å tynnes ut, sier hun. (ANB)