Fra 1. januar 2013 går tollsatsene på utenlandsk kjøtt og ost i taket.

- Et importvern som fungerer er helt nødvendig for at Norge skal kunne ha et landbruk som er i stand til å utvikle seg. Sammen med jordbruksavtalen er importvernet bunnplanken for å sørge for at inntektsmulighetene er tilfredsstillende, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Slik blir satsene

  • Biffer og fileter: 344 prosent
  • Hele eller halve skrotter av lam: 429 prosent
  • Harde oster: 277 prosent

Les også Gunnar Stavrums kommentar:
429 prosent toll på lammekjøtt

Eksplosiv vekst
- Vi har opplevd en vekst hele tiden, og disse økningene i prisforskjellene vil skape ytterligere vekst, sier en godt fornøyd senterleder Monica Nyland ved Olav Thons Charlottenbergs Shoppingcenter to timer fra Oslo. Senteret har hatt en salgsøkning som bare kan matches av økningen i norske tollsatser.

Senteret åpnet med 28.000 kvadratmeter i 2006, økte med 3000 kvadratmeter i 2007 og 6000 kvadratmeter nå i sommer.

- Første driftsår hadde vi en omsetning på 950 millioner. I 2011 passerte vi 1,5 milliarder og hittil i år har vi hatt en 10 prosent økning i forhold til i fjor - og det samtidig med at vi er under ombygging, sier Nyland.

Hun driver et av mange kjøpesentre langs svenskegrensen, og sier at alle opplever vekst.

Nå sender Vedum kundene til oss. 90 prosent av kundene sier de kommer for å handle mat. Det er klart at når de opplever en radikal økning i prisforskjellen fra Norge til Sverige så kommer det flere

Mindre harry
Nyland mener at det er mindre og mindre «harry» i svenskehandelen, og at også mer kjøpesterke nordmenn nå kjøper i Sverige.

- Vi ser at det er flere og flere ikke-harry handlere som kommer. Det er flere kjøpesterke nordmenn det kommer flere kjøpesentre kunder og vanlige mannen i gata.

Kjøpesenteret gir 500 arbeidsplasser og 2,7 millioner besøkende til Charlottenberg som har litt over 2000 innbyggere.

- Dette er besøkende som ellers ikke ville kommet. Handelen gir mange arbeidsplasser til kommunen, sier Nyland.

Mer fra Nettavisen:

- Nå kommer de til oss
- Nå sender Vedum kundene til oss, slår senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shopping Center fast.

- 90 prosent av kundene sier de kommer for å handle mat. Det er klart at når de opplever en radikal økning i prisforskjellen fra Norge til Sverige så kommer det flere, sier Løvheim.

Han påpeker at selv om 90 prosent kommer får å kjøpe mat, så står matomsetningen ved senteret «bare» for 45 prosent. Med andre ord så bruker nordmenn i Sverige også penger på varer som ikke er så mye billigere i Sverige.

- Hvis man skal ha et par sokker på Dressmann så stopper man ikke i en butikk i Norge på vei hjem fra Sverige. Da kjøper man dem her, sier Løvheim.

Vi har sett at prisforskjellene de siste årene har økt som et krokodillegap

Butikksjefen håper på 1 milliard i omsetning
MaxIMat på Nordby Shopping Center er kanskje den butikken som får mest glede av den økte prisforskjellen.

Butikksjef Ole Lind håper at omsetningen i denne ene butikken går over 1 milliard kroner i 2012.

- Bikker vi ikke over milliarden så kommer vi i alle fall ikke så langt unna, sier han.

- Vi har sett at prisforskjellene de siste årene har økt som et krokodillegap. Når Norge fortsetter å beskytte sitt eget landbruk så kommer kundene til oss. I denne butikken er 96, 97 prosent av kundene norske, sier han.

- God investering
Olav Thon Gruppen eier både Charlottenberg Shoppingcenter, store deler av Nordby Shopping Center og Töcksfors Shoppingcenter. Disse tre sentrene dekker de tre store grensene der privathusholdningenes handelslekkasjer skjer.

Thon startet investeringene i grensehandel i 2004 og har de senere årene brukt betydelige beløp i å bygge ut disse tre sentrene.

- Har det vært en god investering?

- Ja absolutt, sier konserndirektør Dag Tangevald-Jensen i Olav Thon gruppen.

- Vi anser disse sentrene som en større risiko enn å bygge for eksempel Sandvika Storsenter. Töcksfors hadde ikke noen tradisjon for handel så det har vi måttet bygge opp, men det har gått veldig bra så langt, sier Tangvald-Jensen.

Tror ikke på økt grensehandel
I et intervju med Nettavisen NA24 forrige uke, uttalte imidlertid landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum at han ikke tror at folk vil handle mer i Sverige.

- I hvert fall ikke nå i første omgang, for det er ingen grunn til at prisene skal gå markant opp etter nyttår. Det er mye viktigere hva som skjer med kronekursen i forhold til konkurranseforholdet, uttalte Trygve Slagsvold Vedum til Nettavisen NA24.

Skylder på kronen
Vedum mener at det er valutaen som er den største årsaken til at nordmenn valfarter til svenske butikker.

- Den største årsaken til det har vært kronekurs. Ved at kronekursen mellom Norge og Sverige har vært ulik har gjort at vi relativt sett har hatt bedre råd enn svensker når vi drar og handler.

Også de forskjellige lønnsnivåene spiller inn.

- Det er klart at det er forskjell på Norge og Sverige fordi lønnsnivået i Norge er mye høyere og det vet også de som driver butikk i Norge, sier han.

Mer fra Nettavisen: